Praha Jeruzalém

Dva nové izraelské start-up projekty dokáží zhodnotit kvalitu ovzduší uvnitř i venku pomocí aplikace Počasí pro iOS.

Na izraelskou technologii se budete dívat pokaždé, když zkontrolujete počasí v aplikaci Počasí pro iOS od společnosti Apple. Izraelský startup Breezometer, který měří kvalitu vzduchu v místě uživatele, byl integrován do aplikace společnosti Apple.

Tato nová funkce bude součástí aktualizace iOS 14.3 a bude k dispozici v pěti zemích: Velká Británie, Německo, Mexiko, Indie a USA, uvedl spoluzakladatel a technický ředitel Emil Fisher na webových stránkách společnosti.

Funkce poskytuje místní index kvality ovzduší (LAQI) prostřednictvím barevné škály. „To umožňuje uživatelům sledovat kvalitu ovzduší a uzpůsobovat tak svá rozhodnutí, která by mohla snížit jejich vystavení znečištěnému vzduchu,“ píše Fisher.

Kromě toho lze také získat další informace jako například množství znečišťujících látek, koncentraci pylů, mapy kvality ovzduší, enviromentální předpověď nebo doporučení pro citlivou nebo nemocnou část populace.  

K Breezometru se přidá i další izraelský start-up Crisipfy. Web Geektime uvádí, že izraelský startup Crisipfy kontroluje kvalitu vzduchu v automobilech, a to i na přítomnost virů, jako je COVID-19.

„Systém Crispify je instalován ve vozidlech a monitoruje a kontroluje kvalitu vzduchu uvnitř. Senzory jsou součástí systému, a tak kontrolují kvalitu vzduchu zevnitř i zvenčí vozidla a monitorují mikročástice, prach, bakterie, viry, plyn, chemikálie, teplotu a v podstatě všechny druhy znečišťujících látek, které mohou ublížit vám nebo vašim cestujícím,“ uvádí Geektime.

„Vyvinuli jsme první mobilní a nezávislý systém pro použití uvnitř vozidla.“ Mezi hlavní výhody společnosti Crispify patří úplné přizpůsobení hardwarových i softwarových technologií automobilovému průmyslu,“ řekl webu webový ředitel a spoluzakladatel Adam Feldman.

Autor: David Isaac, 30. prosince 2020

02.01.2021 07:18 Kristýna Kupková97Zdroj: World Israel News

Klíčová slova