Praha Jeruzalém

V 72 letech zemřel bývalý vrchní rabín Spojeného království Jonathan Sacks. Zpráva přišla necelý měsíc poté, co byla rabínovi Sacksovi, který byl v letech 1991 až 2013 nejdůležitější židovskou náboženskou autoritou v Británii, diagnostikována rakovina.

Haaretz, 7. listopadu 2020

Rabbi Lord Jonathan Sacks, London, duben 17, 2002. Credit: REUTERS/Stephen Hird

Bývalý vrchní rabín Spojeného království, rabín Jonathan Sacks, zemřel v sobotu ve věku 72 let.

Zpráva, která byla sdílená na jeho oficiálním účtu Twitter, přišla méně než měsíc poté, co bylo zveřejněno, že mu byla diagnostikována rakovina.

Prohlášení zveřejněné 16. října uvádí, že se podrobuje léčbě, a vyzval následovníky, aby se modlili za jeho rychlé uzdravení. Rabín Sacks bojoval s nemocemi dvakrát, ve svých 30 letech a znovu ve svých 50 letech, o čemž napsal teprve ve své knize z roku 2012.

Lord Sacks byl vrchním rabínem Spojených hebrejských kongregací Commonwealth společenství od roku 1991 do roku 2013. Ačkoli se toto postavení často označuje titulem hlavní rabín Spojeného království, ve skutečnosti tato funkce představuje ortodoxní proud judaismu.

Během své kariéry byl známý jako „teflonský rabín“,který překonal kritiku a stal se populární, mediálně zdatnou postavu, nejen uvnitř jeho relativně malé komunity.

Rovněž čelil kritice, v neposlední řadě od židovských spoluobčanů, přičemž někteří o něm hovořili jako o „rabínovi gójů“,v souvislosti s jeho viditelnou přítomností ve společnosti královské rodiny, premiérů a novinářů.

Lord Sacks byl význačný učenec židovského myšlení, který zastával mnohočetné akademické pozice v několika předních institucích ve Velké Británii a ve Spojených státech.

„Jsme rozrušeni zprávami o smrti rabína Lorda Sackse,“ uvedla ve svém prohlášení v sobotu večer Marievan der Zyl, předsedkyně Poslanecké sněmovny britských Židů. „Byl významnou postavou židovské komunity i širší společnosti. Jeho ohromující intelekt a odvážný morální hlas byly požehnáním pro všechny, kdo se s ním setkali osobně, písemně nebo ve vysílání.“

V posledních letech silně vystupoval proti tomu, co vnímal jako antisemitismus v labouristické straně za vlády Jeremyho Corbyna. Keir Starmer, který nahradil Corbyna, v sobotu večer sdílel na Twitteru jeho soustrast.

„Byl to ohromující intelekt, jehož výmluvnost, vhledy a laskavost sahaly daleko za hranice židovské komunity,“ řekl Starmer. „Nepochybuji o tom, že jeho odkaz bude žít po mnoho generací.“

Sacks zanechal po sobě manželku Elaine, Lady Sacksovou a tři děti.

14.11.2020 07:33 Jitka Zich204Zdroj: Ha`aretz

Klíčová slova