Praha Jeruzalém

Archeologové objevili 1700 let starý hraniční kámen poblíž vojenské základny Nafah v centrálních Golanských výšinách, který překvapivě nese řecký nápis „Kfar Nafah“, vesnice Nafah.

„Obvykle jsou starodávná jména zachována v důsledku kontinuity osídlení, která zachovává tato jména z generace na generaci,“ uvedli vedoucí archeologického výzkumu Dina Avshalom-Gorni a Yardenna Alexandre z Izraelského úřadu pro starožitnosti (IAA).

„Taková osada osídlení však v Nafahu neexistovala,“ řekli.

Až na krátké období osídlení během období Mamluk (13. – 15. století n. l.) se zdá, že místo bylo od byzantského období asi před 1700 lety neobydlené.

Vojenská základna Nafah dostala své jméno od syrské vesnice Nafah, která se poblíž nacházela až do šestidenní války v roce 1967.

„Z tohoto důvodu je zachování jména zajímavé a úžasné,“ řekli vedoucí archeologického výzkumu.

„Ale ještě překvapivější je hraniční kámen, který se ve vesnici našel a na kterém je vyryto jméno vesnice, jak se zachovala dodnes. Toto je vzácná událost,“ řekli.

„Tyto kameny byly umístěny ve době římského císaře Diokleciána (kolem roku 300 n. l.) jako značky hranic vesnic za účelem výběru daní,“ řekl Dr. Danny Syon z IAA a profesor Haim Ben-David z Kinneret Academic College.

Syon a Ben-David uvedli, že se jedná o první hraniční kámen nalezený v centrálních Golanských výšinách, na kterém se objevuje jméno, které se zachovalo dodnes.

Hraniční kámen byl znovu použitý na zakrytí byzantského hrobu, který byl objeven pod cestovní zastávkou Mamluk.

Archeologové věří, že místo sloužilo jako místo odpočinku obchodníků a zástupců vlády, kteří cestovali po hlavní silnici mezi Safedem a Damaškem.

Zatímco objev odhaluje, že jméno Nafah je nejméně 1700 let staré, může být mnohem starodávnější.

Tóra zmiňuje místo pojmenované Nafah východně od řeky Jordán v knize Numeri 21:30.

Autor: Josh Plank, 27. října 2020

13.11.2020 20:32 Kristýna Kupková219Zdroj: World Israel News

Klíčová slova