Praha Jeruzalém

Nová ochranná pomůcka proti koronaviru vyrobená v Izraeli chrání oči, ústa a nos.

 

Nová maska ​​vyrobená v Izraeli, která chrání svého nositele proti COVID-19, vypadá, že je lepší než respirátor N95, protože poskytuje také ochranu zraku v souladu s nejnovějšími doporučeními pracovní skupiny pro koronavirus Bílého domu.

Izraelská společnost vyvinula novou obličejovou masku pro zdravotnický personál s filtrem, který vydrží 60 hodin, což umožňuje zdravotnickým pracovníkům pracovat souvisle, aniž by museli vyměňovat filtry ve svém respirátoru.

ViriMASK vyrábí společnost Oneg HaKarmel, která se nachází ve městě Tirat Karmel, jižně od Haify. Vynálezce prof. Noam Gavriely říká, že ViriMASK má lepší výkon v několika oblastech než respirátor ​​typu N95, který je v současné době považován za jeden z nejlepších standardů.

„Dnešní ochrana nestačí pro týmy pracující v přední linii boje proti koronaviru,“ říká Gavriely.

N95 a chirurgické roušky pokrývají pouze ústa a nos. Ve čtvrtek dr. Deborah Birxová, koordinátorka postupu proti pandemii koronaviru v Bílém domě, uvedla, že nyní doporučuje používat obličejový štít spolu s rouškou k ochraně před infekcí COVID-19.

„Rouška chrání ostatní, blokuje kapičky a blokuje kontaminaci, ke které dochází, když mluvíte, zpíváte nebo dokonce dýcháte,“ řekl Birx Fox News. „Pokud jde o obličejové štíty – myslíme si, že by mohly chránit jednotlivce a že by snížily jejich schopnost dotýkat se očí a šířit virus, jakož i kapičky, které k nim přicházejí.“ Takže existují dvě různé technologie ze dvou různých důvodů.“

Nová izraelská maska ​​má obojí a má navíc vyměnitelný filtr, který je vhodný až na 60 hodin používání, než je nutná jeho výměna.

Testování ukazuje, že poskytuje více než 99% ochranu proti koronaviru, zatímco standardní N95 poskytuje ochranu pouze z 95%. Izraelská maska ​​také splňuje nový americký standard pro ochranu očí.

Firma Oneg HaKarmel tvrdí, že jejich maska ​​má pouze jednu třetinu odporu proti proudění vzduchu ve srovnání s respirátory N95, jejichž nositelé mohou trpět vedlejšími účinky, včetně bolestí hlavy a dušnosti. Vývojáři ViriMASK tvrdí, že uživatelé jejich produktů takovými problémy netrpí.

Každý týden se vyrábí asi 10 000 masek. Maska samotná stojí 70 USD, balíček pěti náhradních filtrů stojí dalších 70 USD a dle slov společnosti, již nyní existuje poptávka z Evropy, Severní a Jižní Ameriky, Austrálie, Afriky a Indie a vývoz začne v blízké budoucnosti.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 31. července 2020

01.08.2020 17:01 Kristýna Kupková255Zdroj: United with Israel

Klíčová slova