Praha Jeruzalém

Izraelské mise na měsíc, muslimská nepřátelství, truchlící izraelští a palestinští otcové, oslava židovského génia (a úzkosti) nebo operace  Mossadu: To je jen stručný výčet témat knih, které si v roce 2020 zaslouží vaši pozornost.

 Autor: Adrian Hennigan, leden 2020 

Stephen Hawking ve své poslední  knize „Krátké odpovědi na velké otázky“ napsal, že když poskládáte nově vydané knihy vedle sebe, museli byste se při současné rychlosti knižní produkce pohybovat rychlostí 90 mil za hodinu, pokud byste chtěli držet krok s koncem „knižní řady“.

Jinými slovy, zprávy o smrti vydavatelského průmyslu byly velmi přehnané. Pouze ve Spojených státech bylo v roce 2013 vydáno přes 300 000 knih (poslední známá data sestavená organizací UNESCO) a v roce 2018 prodáno přibližně 675 milionů knih. Ještě pozoruhodnější je, že ne všechny knihy byly zakoupeny na Amazonu.

Zde je devět nově vydaných knih pro vaši knihovnu či váš e-reader pro tento rok.

„Génius a úzkost: Jak Židé změnili svět, 1847–1947“

Spisovatel Norman Lebrecht je nejlépe známý svými úvahami o klasické hudbě, zejména na svém blogu Slipped Disc. Britský komentátor také ale napsal několik románů (jeho „The Song of Names“ byla v roce 2019 zfilmována s Clive Owenem a Timem Rothem) a tucet knih odborných.

Nejnovější z jeho knih se dívá na skupinu vizionářů, kteří měli všichni jednu společnou věc:  židovství. Zkoumáním přínosu osobností jako byli Marx (Karl, nikoli Groucho), Sigmund Freud nebo Albert Einstein, či osobností méně známých, jako je britská vědkyně Rosalind Franklin a německý chemik Fritz Haber, chce Lebrecht odpovědět na otázku, jak tito Židé pomohli změnit svět v průběhu století.

The Times of London nazval knihu „inventářem moderní doby, a ocenil Lebrechtův nadšený a prozíravý přístup k těmto židovským mužům a ženám, „kteří změnili způsob, jakým vidíme svět“.

Kniha byla vydána v USA nakladatelstvím Scribner 14. Ledna.

„Černá vlna: Saúdská Arábie, Írán a čtyřicetiletá rivalita, která zavinila rozpad kultury, náboženství a kolektivní paměti na Středním Východě“.

Volně přeloženo z originálu ‘Black Wave: Saudi Arabia, Iran, and the Forty-Year Rivalry that Unraveled Culture, Religion, and Collective Memory in the Middle East’.

„Nic nezměnilo arabský a muslimský svět tak hluboce a zásadně jako události z roku 1979,“ píše novinářka Kim Ghattasová z Bejrútu ve své nové knize, která dává do souvislostí islámskou revoluci v Íránu, sovětskou invazi do Afghánistánu a útok Saúdských militantů na mešitu v Mekce.

Ghattasové ve své předchozí knize z roku 2013 „Tajemnice: Cesta s Hillary Clintonovou z Bejrútu do jádra americké moci“, zkoumá zničující rivalitu mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem, která vyeskalovala v otevřené nepřátelství v posledních desetiletích.

Bývalá korespondentka BBC také upozorňuje na vzestup Hizballáhu v Libanonu a vzestup Islámského státu, přičemž Kirkus Review (americká revue recenzující nové knihy) poznamenává, že „zprávy ze Středního východu dávají trochu větší smysl pokud jsou nahlíženy v kontextu informací, které poskytuje Ghattas“.

Kniha byla vydána nakladatelstvím Henry Holt and Co., 28. Ledna

„Staletá válka s Palestinou: Historie kolonialismu osadníků a odboje, 1917–2017“

Volně přeloženo z The Hundred Years’ War on Palestine: A History of Settler Colonialism and Resistance, 1917–2017’

Šest let po napsání knihy „Makléři lsti: Jak USA podkopaly mír na Středním východě“ (“Brokers of Deceit: How the U.S. Has Undermined Peace in the Middle East”), se Rashid Khalidi vrací s tím, co je označováno jako „první obecný pohled“ na událostí ve Svaté zemi podaný z explicitně palestinské perspektivy. “

Khalidi je profesorem moderních arabských studií Edwarda Saida na Columbijské univerzitě v New Yorku. Ve své nové knize popisuje naše století jako koloniální válku vedenou proti Palestincům, přičemž čerpá z doposud „nevyužitých archivních materiálů“a zaměřuje se na klíčové události a rodinnou historii.

Tato rodinná historie začíná dopisem z roku 1899 vydaným Khalidiným praprastrýcem Yusufem Diya al-Khalidim, tehdejším starostou Jeruzaléma, který varoval Theodora Herzla: „Ve jménu Boha, nechte Palestinu být na pokoji.“ A zbytek už je historie…

Publikováno nakladatelstvím Metropolitan Books / Henry Holt and Co., 28. Ledna

„K Měsíci na plastové láhvi: Příběh nově vznikajících izraelských start-upů“

 Z originálu ‘To the Moon on a Plastic Bottle: The Story Behind Israel’s Start-Up Babies’

Doufajíc že se stanou „Start-up národem“tohoto desetiletí, kniha Dana Raviva a Linory Bar-El popisuje události, jenž předcházely misi Beresheet, která skončila loni v dubnu  jen kousek od úspěšného přistání na Měsíci.

Kniha čerpá z rozhovorů se třemi mladými podnikateli – Yarivem Bashem, Kfirem Damarim a Yonatanem Winetraubem – a popisuje, jak příspěvek na Facebooku a plané řeči v Holonském baru proměnili ve vesmírný závod, který loni v únoru odstartoval z Cape Canaveral.

„Na Měsíc na plastové láhvi“také zkoumá izraelského podnikatelského ducha, který je ztělesněn v této start-up kultuře, a vysvětluje „jak mladá generace v Izraeli v podstatě pokračuje v epické cestě, kterou zahájil jejich biblický předchůdce Abraham“.

Vydalo nakladatelství Gefen, 2. Února

24 dní: Únos a vražda Ilana Halimiho

Z originálu ‘24 Days: The Kidnapping and Murder of Ilan Halimi’

Více než deset let poté, co byla kniha poprvé vydána ve Francii, vychází opožděně anglický překlad této otřesné události z roku 2006, která líčí únos, mučení a vraždu Ilana Halimiho. Halimi – 21letý francouzský Žid tuniského původu – byl unesen a držen v příměstském pařížském bytě přes tři týdny. Byl tak brutálně mučen, že měl popáleniny na více jak 80 procentech svého těla. Jeho tělo se nakonec našlo pohozené v lese.

Tato biografie napsaná Halimovou matkou Ruth (spolu s Émilie Frèche) vypráví 24 dnů trvající noční můru, během níž obdržela přes 600 telefonních hovorů plných urážek, hrozeb, požadavků k výkupnému a Fotografie svého mučeného syna, které šokovaly a vyděšily Francii a celý svět.

Anglické vydání – společně publikované s “Ligou proti pomluvám“(Anti-Defamation League) – přichází  bohužel ve vhodném čase, kdy antisemitské útoky se v Americe stávají každodenní hrozbou. „Toto není jen příběh mého syna Ilana,“ říká Ruth Halimi čtenářům. „Chci, aby byl osud mého syna zveřejněn, aby lidem připomněl, co zmůže nenávist a nesnášenlivost vůči druhému, nesnášenlivost vůči těm, co se od nás samotných odlišují.“

Publikováno nakladatelstvím Behrman House Publishers, 13. Února

Apeirogon

Irsko-americký autor nebude pravděpodobně první osobou, o které byste si mysleli, že se vypořádá s izraelsko-palestinským konfliktem, ale právě tento úkol si Colum McCann osvojil s románem „Apeirogon“(pojem z geometrie popisující tvar s nespočetně nekonečným počtem stran, prý). V centru příběhu stojí Palestinec Bassam Aramin a Izraelec Rami Elhanan. Oba ztratili své dcery v izraelsko-palestinském konfliktu. Jednoho dne se životy obou protagonistů prolnou v momentu, kdy se pokoušejí použít svůj zármutek jako zbraň míru.

Spisovatelé tak různorodí jako Assaf Gavron, Raja Shehadeh a Michael Cunningham pějí na Apeirogon samou chválu, držitelka Pulitzerovy ceny Elizabeth Strout („Olive Kitteridge“) ji nazvala  nádhernou knihou: “… McCann píše s úžasnou dávkou lidskosti, I když popisuje jeden z nejstarších  příběhů nelidskosti lidstva.“

Publikoval Random House, 25. Února

Dům ze skla: Příběh a tajemství židovské rodiny dvacátého století

House of Glass: The Story and Secrets of a Twentieth-Century Jewish Family

Američanka žijící ve Velké Británii Hadley Freeman je už 20 let jednou z nejvtipnějších glosátorkou Guardianu píšící o módě a pop kultuře. Ve svých knihách – např.  „Život se pohybuje docela rychle“-kritizuje filmy z 80. let a pomáhá mladým ženám stát se jejich lepšími já. Ve své nové knize se obrací k domovu a čerpá z vlastních rodinných vzpomínek.

Náhodný objev při procházení věcí zesnulé babičky ji posílá na cestu do minulosti, která odhaluje mnoho rodinných tajemství. Patří mezi ně přátelství s umělci Pablem Picassem a Marcem Chagallem, či záhadné telegramy z Červeného kříže a to vše na pozadí hrozícího Holokaustu.

„House of Glass“se zabývá tématy asimilace, identity a domova, a Kirkus Review ji nazval „děsivým, inspirujícím a zároveň varovným příběhem “.

Publikoval Simon & Schuster, 24. Března

Špióni Rudého moře : Pravdivý příběh potápěčského letoviska Mosadu

Z originálu ‘Red Sea Spies: The True Story of Mossad’s Fake Diving Resort’

Příběh o tom, jak Mosad zřídil falešné potápěčské letovisko v Súdánu, aby na počátku 80. let minulého století tajně přivedl tisíce etiopských Židů do Izraele, byl napsán již dříve – například kniha Mossad Exodus: Odvážná tajná záchrana ztraceného židovského kmene “ od pracovníka Mossadu Gada Shimrona. Avšak prvním, kdo o operaci psal a přivedl ji do širšího podvědomí světových událostí, byl novinář Raffi Berg.

O záchranné misi poprvé psal na webu BBC News v roce 2018 (je editorem tohoto webu na Středním východě). Nyní slibuje hlubší analýzu události, která byla nedávno zfilmována společností Netflix (The Red Sea Diving Resort.), v hlavní roli s Chrisem Evansem.

Kniha je napsána „ve spolupráci s pracovníky zapojenými do mise a slibuje, že bude „kompletním, strhujícím příběhem, kteý odhalí tajné a dosud nepublikované detaily tété nebezpečné operace.“ Určitě to bude lepší než film.

Publikoval Icon Books, 14. Dubna

Tunel

Oceňovaný izraelský romanopisec Avraham („Boolie“) Yehoshua – lépe známý jako A.B. Yehoshua – dokazuje, že i po osmdesátce je stále v plné tvůrčí síle. Jeho nejnovější román Tunel (The Tunnel) je jeho dvanáctým v jeho čtyřicetileté kariéře a jeho první od napsání  Extra (The Extra) v roce 2014.

Tunel, poprvé vydaný v hebrejštině v roce 2018, líčí život Zvi Lurie, 72 letého stavebního inženýra, který začíná projevovat známky demence, když nepozná svého vnuka a přivede domů ze školky jiné dítě. Aby se udržoval mentálně svěží, souhlasí s manželčiným nápadem stát se dobrovolníkem a pomocníkem mladého inženýra Asaela při stavbě silnice v Něgevské poušti. Plán se nevyvýjí zcela příznivě jak se zpočátku zdá. Když je objevena palestinská rodina žijící na plánované trase, starší inženýr navrhne vybudování tunelu, aby se zabránilo jejich přemístění.

Publikoval Houghton Mifflin Harcourt, 4. srpna

15.02.2020 05:40 Jitka Zich292Zdroj: Ha`aretz

Klíčová slova