Praha Jeruzalém

4. 10. 2021 19:30 – 18. 10. 2021 21:30

Vážení přátelé,

přijměte prosím pozvání na mezinárodní festival židovské hudby MAŽIF 10, který pořádá MUZIKA JUDAIKA od 4.10.2021 – 18.10.2021 v Praze. 

V rámci festivalu uslyšíte vynikající Stamicovo kvarteto s klavíristkou Anetou Majerovou, zaujme vás jedinečný vokální projev arménské pianistky Karin Sarkisjan, ale i směs melodií současných židovských skladatelů a písničkářů 20.stol. od hudební českoamerické skupiny Zell.

Českoněmecké Trio Naches se ve svých rytmických melodiích a improvizacích inspiruje klezmerem v jidiš z východní Evropy, Moritz Weiß Klezmer Trio předvede sofistikované skladby obsahující jak originální aranže národních melodií, tak i vlastní hudbu. 

V neobvyklém obsazení zazní klasická hudba v podání německého Dua Tenorama a Veroniky Hanrath. Instrumentální soubor Chazor potěší posluchače M. Brucha, G. Kleina, G. Gershwina a dalších. Klezmerové melodie z 19. a 20. století doplněné jazzem, balkánským duchem, cikánskou nespoutaností a latinskoamerickým rytmem nabídne pražský Trombenik.

Festival letos doplní dvě premiéry: Sólo pro Jaromíra Vogela, velký filmový portrét současného židovského hudebního skladatele, laureáta řady zahraničních a domácích ocenění a symfonické dílo Opus pro Arnošta Lustiga od téhož autora.

Stylem projektu se chceme odlišit od běžné festivalové tvorby, upoutat pozornost širokého spektra diváků a vytvořit univerzální projekt, který osloví publikum všech generací a národů i vyznání. Spolek MUZIKA JUDAIKA jsme založili  s cílem zprostředkovat hudební a divadelní tvorbu na vysoké umělecké a odborné úrovni a vyvolat zájem spoluobčanů o židovskou kulturu i její  tradice především v Praze. Festival záštitou podpořilo  Velvyslanectví státu Izrael.

Snažíme se nabídnout publiku vždy  to nejzajímavější z oblasti židovské hudby, která na rozdíl od převážné většiny festivalů čerpala ze zcela jiných pramenů a prošla obrovským vývojem, do něhož zasáhl holocaust a pogromy židovského národa.  MUZIKA JUDAIKA v souladu se svým posláním podporuje a propojuje zahraniční a českou společnost a buduje vzájemné porozumění mezi národy. V tom bezesporu spočívá význam tohoto projektu: podpora kulturní diverzity a naše snaha o dobrou kvalitu programu.

 

VSTUP VOLNÝ

Rezervace:  arbitra@seznam.cz 

 

Děkujeme za podporu a těšíme se na vás. S pozdravem Jaromír a Blanka Vogelovi

25.09.2021 07:24 Daniel Žingor118

Klíčová slova