Praha Jeruzalém

25. 04. 2021 19:30 – 30. 11. 2021 23:59

Festival Věčná naděje přinesl v neděli 25. dubna livestream ze Španělské synagogy. Trio David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák uvedli vlastní autorské kusy i přearanžované skladby Kurta Weila, Chavy Alberstein či Johna Zorna.

David Dorůžka je jednou z vůdčích postav české jazzové scény. Uznávaný kytarista vystupoval po celém světě, je čtyřnásobným držitelem Ceny Anděl, spolupracoval se jmény jako Kendrick Scott, Dan Tepfer, George Mraz, Tiburtina Ensemble, Jiří Suchý, Oldřich Janota, Iva Bittová a mnoho dalších. Do nového projektu přizval flétnistu Roberta Fischmanna a bubeníka Martina Nováka. Repertoár sestavy je postaven na hudbě vycházející z židovských tradic Evropy i Blízkého Východu. Se starším i novějším hudebním materiálem ale pracují hudebníci po svém, promítají do něj nejrůznější vlivy a zvuky současného hudebního světa.

Robert Fischmann je členem skupin Nerez, Bran, Štěpánka Balcarová Septet, spolupracuje s Concept Art Orchestra, Jazz Dock Orchestra či s Lenkou Lichtenberg. Martin Novák vystupuje mj. s kapelami Robert Křesťan & Druhá Tráva, Lenka Dusilová, Jana Kirschner, Lanugo nebo Jaromír Honzák Quintet.

Záznam koncertu tria ze Španělské synagogy s úvodem Evy Hazdrové – Kopecké naleznou diváci na festivalovém youtube kanálu či facebooku. Podpořit festival je možné dobrovolným příspěvkem přes platformu Donio.

Soužití české, německé, židovské a křesťanské kultury dalo na našem území vzniknout pozoruhodným hudebním dílům. Nadační fond Věčná naděje v rámci festivalu systematicky prezentuje díla hudebních skladatelů tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války.

Festival Věčná naděje zahájil letos v březnu koncertem kvartetu houslisty Jiřího Vodičky, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty, který v prostorech pražské modlitebny Církve českobratrské evangelické na Vinohradech představil dílo Gideona Kleina, Johanna Sebastiana Bacha a Oliviera Messiaena. Záznam je možné zhlédnout na festivalovém youtube kanálu, stejně jako festivalový dokument Terezínští autoři o kultuře a hudbě v terezínském ghettu.

V říjnu a listopadu tohoto roku uvede festival nejen dílo tzv. terezínských autorů, ale také přednášky, dětskou operu Brundibár nebo koncert významné norsko – polské hudebnice Bente Kahan.

Více informací o programu naleznete na sociálních sítích festivalu nebo webových stránkách www.vecnanadeje.org

08.05.2021 06:13 Kristýna Kupková138Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova