Praha Jeruzalém

Izrael je malý stát, který je však kdykoliv připraven odrazit nepřítele. Tato mladá země opakovaně prokázala, že v případě útoku se dokáže postavit sama za sebe. Izrael hájí své vlastní zájmy, přičemž využívá nikoliv největší, ale velmi disciplinované ozbrojené síly – IDF (Israel Defense Forces). Jelikož situace ve státě je neustále napjatá, v armádě platí přísná pravidla. Pojďme se podívat na několik z nich.

Od: ArmyWeb.cz 26.11.2019

Nemůžete zveřejňovat fotografie. Voják izraelských ozbrojených sil má právo na fotografování kdekoliv, avšak mohou se zveřejňovat pouze obrázky pořízené mimo vojenské základny a jiné strategicky důležité objekty. Velké množství fotografií pořízených na letištích a v blízkosti hangárů s vojenským vybavením, je prací profesionálních reportérů (a nikoliv samotných vojáků, jak se může zdát), z nichž každá fotografie musí být předem schválena vedením IDF.

Pravidla při nošení jarmulky. Židé plně respektují náboženství a zvyky svých předků včetně příslušníků ozbrojených sil. Vojáci mají ve službě povoleno nosit na hlavě jarmulky, existuje však několik podmínek. Jarmulka by především neměla obsahovat žádné znaky, loga a nápisy.

Politická nestrannost. IDF je armáda, ne politická struktura. Proto by ti, kteří v IDF slouží, neměli otevřeně projevovat své politické názory. Bojovníci izraelských ozbrojených sil mají zakázáno psát politické komentáře na sociálních sítích nebo lajkovat příspěvky na veřejných stránkách či stránkách významných politických osobností.

Zákaz jízdy veřejnou hromadnou dopravou s přestupy. Přestože židovský stát je malý, i zde jsou místa, kam je obtížné se dostat veřejnou hromadnou dopravou. Tento zákaz byl zaveden s cílem zajistit bezpečnost samotných vojáků, protože zatímco čekají na další spoj, mohou padnout do rukou militantů.

Hazardní hry. Izrael všeobecně pohlíží skrz prsty na hazardní hry a pro bojovníky IDF jsou hazardní hry přísně zakázány. V armádě jsou pak nahrazeny jinými společenskými hrami.

Nezapnutý horní knoflík na vrchním oblečení. V izraelské armádě, pokud má voják zapnuté všechny knoflíky (tedy včetně knofliku horního), došlo k nějaké mimořádné události. V případě, že voják nemá příležitost ústně informovat své kolegy o poplachu, může si zapnout horní knoflík a jeho kamarádi okamžitě pochopí, co se stalo. Kromě toho se také všechny knoflíky zapínají na oděvu padlých vojáků.

Zákaz nošení civilního oblečení. Vojáci, kteří vykonávají vojenskou službu, mají zakázáno oblékat civilní věci. Zakázáno je také civilní oblečení nosit v rukou, což je kvůli tomu, aby se vojákům nezachtělo jej používat. Proto vojáci při nákupu oblečení a dalších civilních věcí toto okamžitě vkládají do batohů.

Zákaz nošení sluchátek v obou uších. Voják IDF je povinen zůstat neustále ostražitý, a proto každý bojovník může během 3 let služby poslouchat hudbu pouze v jednom uchu. V případě poplachu nebo podezřelého hluku to voják okamžitě slyší. Pokud jsou obě uši obsazeny sluchátky, může vojáka nepřítel překvapit.

Některé z výše uvedených pravidel sice vypadají neobvykle, avšak u izraelské armády mají své logické opodstatnění.

29.11.2019 05:09 Daniel Žingor736Zdroj: ARMYWEB

Klíčová slova