Praha Jeruzalém

IDF představila novou, vysoce pokrokovou verzi tanku Merkava s nově vylepšenými provozními schopnostmi pro moderní bojiště.

Od: World Israel News 

IDF tento týden představila svůj nový tank, Merkava Mark (Mk.) 4 Barak, který byl vyvinut s cílem zlepšit operační schopnosti Obrněného sboru na moderním bojišti a učinit ho více efektivní, přesnější a smrtící.

IDF hrdě sdělila, že nový tank, zlepšující provozní značku Merkava Mark IV, „rozvíjí operační schopnosti obrněného sboru a bude sloužit jako inovativní zbraň, která změní tvář bojiště.“

Mezi nové prvky patří umělá inteligence, dotykové obrazovky a inteligentní počítače, aktualizované snímače a funkce virtuální reality (VR).

Jedna z nových funkcí v Merkava Mk. 4 Barak bude inteligentní misijní počítač, který bude řídit úkoly tanku – jde o vůbec první tank, který má tuto schopnost. Tato vyspělá umělá inteligence sníží pracovní zátěž členů týmu a pomůže jim přesněji lokalizovat a zasahovat cíle.

„Pokročilé obranné schopnosti a používání elektronických prostředků připraví vojáky v boji na plnění misí podle stupně naléhavosti,“ uvedl vysoký představitel obrněných sborů. „Společně se všemi dalšími logistickými vylepšeními, které umožní tanku provádět vyžadpvané úkoly. Tank je o 30% delší než jeho současná verze.“

Jednou z primárně nových funkcí, která je neuvěřitelným pokrokem v tankové válce je, že vojáci mohou tank řídit pomocí virtuální VR simulace.

Video ukazující VR simulaci nového tanku Merkava. 

„Přilba nazývaná Iron View umožní vojákům v boji, aby viděli vnější prostředí uvnitř svého bojového vozidla,“ řekl vysoký představitel obrněného sboru. „Senzory umožní vojákům bojovat s tankem jednodušším a pokročilejším způsobem a přispějí k jejich ochraně – fyzicky i technologicky.“

Tanky budou nyní schopny pracovat v nebezpečných městských podmínkách, aniž by vojáci museli fyzicky vystoupit z tanku.

Použití VR také umožní vojákům při tréninku, aby se po celou dobu účastnili skutečných bojových podmínek. To znamená, že když budou vojáci potřebovat použít Merkavu Mk. 4 Barak budou pro práci s ní připraveni lépe než kdykoli předtím.

Na frontě boje proti teroru

Jen v roce 2018 útočil obrněný sbor přibližně na 30 teroristických teroristických cílů v pásmu Gazy.

Obrněný sbor hrál důležitou a rozhodující roli v každé válce, kterou Izrael vybojoval, a některé z jeho akcí jsou studovány na vojenských akademiích po celém světě.

Merkava byla vyvinutá v Izraeli v sedmdesátých letech minulého století a od té doby byla mnohokrát aktualizována, včetně nedávného přidání systému Barak, který propojuje izraelské pozemní schopnosti s technologiemi budoucnosti.

„Obrněný sbor uzavírá v různých oblastech významné období operačních úspěchů, což dokazuje jeho význam při ochraně bezpečnosti státu Izrael a jeho civilistů,“ řekl vysoký představitel Obrněného sboru. „Nový tank znamená pro Obrněný sbor krok vpřed a to na celé „operační scéně“, kde bude působit. Zároveň představuje inovativní zbraň, která změní tvář boje na zemi.“

01.09.2018 06:42 Daniel Žingor1363Zdroj: World Israel News

Klíčová slova