Praha Jeruzalém

„Toto je poslední soud pro mé přátele, známé a blízké, kteří byli zavražděni,“ uvedl přeživší koncentračního tábora.

Stoletý Němec čelí obvinění z toho, že byl spolupachatelem 3 518 vražd. Státní zástupci uvedli, že muž byl před sedmdesáti lety zaměstnán jako dozorce v koncentračním táboře.

Tento muž, označovaný jako Josef S., je považován za člena polovojenského křídla nacistické strany a údajně měl v letech 1942 až 1945 pracovat v koncentračním táboře Sachsenhausen.

V tomto táboře se odehrávaly masové popravy sovětských válečných zajatců a masové vraždy Židů, politických disidentů a dalších vězňů v plynových komorách Cyklonem B.

„Obžalovaný toto jednání podporoval vědomě a ochotně – přinejmenším svědomitým výkonem strážní služby, která byla dokonale integrována do režimu vraždění,“ argumentoval žalobce Cyrill Klement.

Žalobci do případu proti Josefu S. zapojili mimo jiné přeživší z tábora a příbuzné těch, kteří v táboře zahynuli.

Při zahájení soudního procesu vystoupila řada žalobců, kteří médiím sdělili, že vyšší věk obviněného by neměl rozhodovat o tom, zda by měl být za své údajné zločiny odpovědný či nikoli.

„Vražda není osudem; není to zločin, který lze legálně časem vymazat a zapomenout,“ řekl listu Berliner Zeitung Christoffel Heijer, syn nizozemského odbojáře zavražděného v Sachsenhuasenu.

Stoletý židovský přeživší koncentračního tábora Leon Schwarzbaum řekl německé tiskové agentuře Deutsche Presse Agentur, že je důležité, aby Josef S. stanul před spravedlností.

„Toto je pro mé přátele, známé a blízké, kteří byli v táboře zavražděni poslední soud, ve kterém může být viník, doufejme, stále odsouzen.“

Obhájce obžalovaného řekl, že se k obviněním nebude vyjadřovat, což může naznačovat, že starší muž si nevzpomíná na své činy v tomto časovém období.

Výkonný viceprezident osvětimského výboru Christoph Heubner vyjádřil nad tímto prohlášením skepsi.

„Působil na mě [Josef S.] překvapivě robustně, přítomně a při smyslech. Měl by sílu omluvit se a také by si události měl pamatovat,“ řekl Heubner médiím shromážděným mimo soudní síň.

„Očividně však nechce svou sílu investovat do vzpomínek a pro přeživší z táborů a pro příbuzné zavražděných, kteří si sem přišli vyslechnout nějakou pravdu, to opět znamená odmítnutí, znevážení a konfrontace s pokračujícím mlčením SS.“

Autor: Lauren Marcus, 7. října 2021

08.10.2021 20:23 Kristýna Kupková103Zdroj: World Israel News