Praha Jeruzalém

Přeživší holocaustu, který byl unesen do Entebbe: „Slyšel jsem, jak únosci křičí německy – to mě okamžitě vrátilo zpět do Osvětimi.“

Dr. Yitzhak Hirsch přežil během holocaustu koncentrační tábor Osvětim. Poté začal nový život v Izraeli, nyní však zavzpomínal, jak se mu jeho temné obavy z nacistického útlaku v momentě vrátily zpět, a to během neslavného únosu letounu do Entebbe v Ugandě v roce 1976.

Hirsch v rozhovoru pro Kan Radio vyprávěl, jak byli během druhé světové války Židé uvězněni v ghettu v jeho rodném Maďarsku. O šest týdnů později byl s rodinou převezen do vyhlazovacího tábora Birkenau, kde byla jeho matka a sestra okamžitě převezeny do plynových komor.

„Neměli jsme ani čas se s nimi rozloučit,“ řekl.

Hirsch řekl, že těsně před deportací se rodina rozhodla ostříhat copánky jeho mladší sestry Lily, protože se báli, že by mohla být po příjezdu do tábora oholena kvůli vším.

„Vložila copánky do tašky – vložila tam také nějaké cennosti a přinesla je sousedovi,“ řekl Hirsch. „Když skončila válka, vrátili jsme se k sousedům, abychom si tu tašku vyzvedli – řekli, že Rusové vzali cennosti, ale Lilyiny copánky zůstaly – to bylo jediné, co celé rodině zbylo.“

Poté, co Hirsch přežil tábory, emigroval do Izraele a založil rodinu. Nic ho však nepřipravilo na to, že o mnoho let později se ocitne znovu ve vězení se svým osudem v rukou ozbrojených Němců.

Hirsch byl jedním z cestujících na osudném letu Air France, který byl unesen palestinskými a německými teroristy.

„Únosce křičel německy, což je jazyk, který jsem slyšel v táboře. Vrátilo mě to o 30 let zpět. Strašný křik,“ vyprávěl Hirsch.

Po přistání v ugandském hlavním městě oddělili teroristé židovské cestující od ostatních. Jedním z dalších židovských rukojmích byl navigátor izraelského letectva.

„Řekl, že nás v žádném případě nemohou přijít zachránit,“ vzpomněl si Hirsch.

Ale v noci poté, když rukojmí spali, řekl: „Najednou jsem uslyšel jeden výstřel a pak ještě mnoho dalších. Lidé utíkali všude … najednou vešel jeden chlap a řekl: ‚Přišli jsme vás osvobodit‘ a pochopili jsme, že se jedná o vojáky izraelských obranných sil.“

Během záchrany byli spolu s teroristy zabiti tři rukojmí a jeden voják IDF, starší bratr premiéra Benjamina Netanjahua Yoni.

Jedním z vojáků, kterému velel Yoni Netanjahu, byl Rami Stern, v té době mladý člen elitní jednotky IDF, které provedlo odvážnou záchranu. Stern se nyní s Hirschem kvůli rozhovoru v rádiu setkal.  

Stern uvedl, že tehdy nepřemýšlel o ničem jiném než o technických detailech komplikované mise.

„Nevěděl jsem, jak vypadá Afrika nebo Entebbe. Ani jsem nemyslel na to, že jedeme osvobodit Židy,“ řekl Stern s poznámkou, že je Izraelcem druhé generace a jeho rodiče při holocaustu ztratili celé své rodiny.

„Vůbec jsem takovým způsobem neuvažoval,“ řekl Stern a dodal, že historický význam toho, čeho byl součástí, si uvědomil až v roce 1995, když podnikl cestu do Osvětimi.

„Najednou … vyprávěl jsem tento příběh poprvé v životě, cesta ke svobodě versus cesta k životu. Pochopil jsem podobnosti a společné rysy,“ řekl Stern.

„Dnes chápu, že jsem odjel do Entebbe, abych si připomněl význam Státu Izrael. Uvědomil jsem si, že existuje něco za hranicemi Státu Izrael, za vojenskou operací. Zúčastnili jsme se operace na záchranu Židů,“ řekl Stern.

Autor: Paul Shindman, 8. dubna 2021 

09.04.2021 22:03 Kristýna Kupková236Zdroj: World Israel News