Praha Jeruzalém

Archeologové věří, že našli starodávné město Sodoma, jehož zničení je popsáno v Bibli. Říkají, že bylo zničeno meteoritem.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 10. prosince 2018

Archeologové, kteří v Jordánsku vykopávají město z doby bronzové – Tall el-Hammam, věří, že je to biblické město Sodoma, které bylo zničeno před 3700 lety.

Podle Bible Bůh zničil hříšná města Sodomu a Gomoru a plošinu, na níž stála a to deštěm „síry a ohně“.

Zpráva z minulého úterka na webu Universe Today, který publikuje vesmírné a astronomické zprávy, cituje archeology, kteří tvrdí, že existují jasné indikace toho, že nad místem, které je dnes nazýváno Střední Ghorská planina vybuchl ve vzduchu meteorit a zničil civilizaci, která tu byla 2500 let.

Archeolog Phillip Silvia z univerzity Trinity Southwest tyto poznatky prezentoval 15. listopadu na výročním zasedání Amerických škol orientálního výzkumu. On a jeho kolega Steven Collins říkají, že poškození staveb, stejně jako, 100 stop silných a 50 stop vysokých, hradeb kolem Tall el-Hammam přišlo z jednoho směru. To podporuje teorii nesmírně silné rázové vlny, která zasáhla město výbuchem ze vzduchu.

Obrovský výbuch zničil plochu nejméně 500 kilometrů čtverečních. Odhaduje se, že se rovnal 10-ti megatunové jaderné bombě explodující asi jeden kilometr nad zemí.

Tlustá vrstva popílku, která místo pokrývá, ukazuje, že oheň město úplně spálil. Objev hrnčířského střepu, jehož jedna strana byla roztavena na sklo, však ukazuje, že nešlo o petrochemický požár, možná byl uhašen zemětřesením, což byla převládající teorie o tom, jak bylo starobylé město zničeno.

Studie na skleněné straně střepu ukazuje, že byl vystaven teplotě 8000-12000 stupňů Celsia. Kromě toho je skleněná vrstva tlustá jen jeden milimetr, což znamená, že koncentrovaný výbuch tepla musel proběhnout velmi rychle – méně než několik milisekund.

Dalším důkazem toho, že bylo město zničeno explozí meteoritu, je podle archeologů objev „roztaveného kamene“ – tři různé kameny se žárem spekly dohromady a vytvořily nový kámen o hmotnosti jedné libry (necelého ½ kilogramu) a podobně jako střep, je celý pokrytý sklem. Také tento kámen musel být vystaven intenzivnímu teplu, ačkoli o několik vteřin déle než hliněný střep.

Konečným důkazem toho, že město podle archeologů zničil meteorit, je skutečnost, že oblast – popsaná jak v bibli, tak historicky jako bohatá zemědělská půda – nebyla zúrodněna dalších 700 let, protože její konzistence se zcela změnila. Vzorky půdy pod a nad úrovní popela byly geochemicky analyzovány a bylo zjištěno, že obsahují tři až čtyřnásobek obsahu soli, než co snese pšenice nebo ječmen.

Vědci se domnívají, že šoková vlna z meteorického výbuchu rozprostřela vrstvu soli z nedalekého Mrtvého moře po celé oblasti, znehodnotila půdu a znemožnila tak pěstování plodin po staletí.

11.12.2018 13:41 Daniel Žingor991Zdroj: World Israel News

Klíčová slova