Praha Jeruzalém

Nejen mainstreamová média, ale i ruský think tank pro euroasijské a globální záležitosti zveřejňují antisemitské pomluvy o krevní pověře a touze po penězích.

Od: All Israel News 30. září 2022

S tím, jak ruské síly nadále ztrácejí pozice na Ukrajině, se diskurz v ruských médiích stává stále antisemitštějším.

Diskurz ruských médií o Židech se začal měnit zhruba před dvěma měsíci, kdy ukrajinské jednotky začaly zastavovat ruský postup. Podle bývalého izraelského poslance Romana Bronfmana antisemitské výrazy v ruských médiích zaznamenaly v poslední době, kdy Ukrajina znovu získala půdu pod nohama, opět prudký nárůst.

Bronfmanovo pozorování antisemitského diskurzu v ruských médiích vzniklo díky jeho výzkumu a psaní o ruských Židech v postsovětské éře.

Nedávný posun k antisemitštějšímu jazyku je nápadný vzhledem k tomu, jak se ruský prezident Vladimir Putin dříve odlišoval od svých předchůdců tím, že antisemitismus potlačoval ráznými policejními zákroky a tvrdými rozsudky.

O ruských vůdcích před Putinem bylo známo, že otevřený antisemitismus ve veřejné sféře přímo hlásali, podporovali nebo tolerovali.

Nyní ruská mainstreamová média, zdánlivě bez obav z následků, otevřeně označují Židy za „nevlastence“ nebo je obviňují, že se z chamtivosti postavili na stranu Ukrajiny, což je starý protižidovský stereotyp.

„Ve chvíli, kdy byla ohrožena stabilita režimu, byl vybrán židovský cíl,“ řekl Bronfman. „V mnoha ohledech se opakuje několik epizod z ruských dějin, včetně posledních dnů vlády Josefa Stalina.“

V září vyšel článek v moskevském deníku Moskovskij komsomolec, který má téměř milion čtenářů, v němž byli známí ruští Židé uvedeni jako „zahraniční agenti“ – termín, který ruská vláda používá, když chce kategorizovat své domnělé nepřátele.

Autor článku Dmitrij Popov sarkasticky dodal, že Židé by jednoho dne mohli v „krásném Rusku budoucnosti“ vytvořit vládu.

Po Popovově článku několik Rusů prohlásilo, že se do země vrátil antisemitismus.

„Antisemitismus se vrátil: Židé jsou obviňováni z ‚krásného Ruska budoucnosti‘,“ napsala Julia Kalinina, bývalá dlouholetá pisatelka stejného listu, která je židovského původu. Komentáře Kalininové zveřejnil minulý týden deník Novyje Izvestija, který rovněž sídlí v Moskvě.

Třetí zaměstnanec listu Moskovskij komsomolec, který hovořil pod podmínkou anonymity, řekl listu Novyje Izvestija: „Ruský antisemitismus je mnohem starší než Sovětský svaz. Jedním ze tří ruských slov, která se stala mezinárodním pojmem, je vedle slova vodka také pogrom.“

Antisemitismus se v Rusku stal opět natolik přijatelným, že se k němu uchylují i think-tanky.

Nadace strategické kultury, ruský konzervativní think tank, který často citují ruská mainstreamová i zahraniční média, zveřejnila minulý týden zlý antisemitský komentář na adresu francouzsko-židovského filozofa a novináře Bernarda-Henriho Lévyho při jeho návštěvě Ukrajiny.

„Tento čtyřiasedmdesátiletý francouzský občan, narozený v rodině alžírských Židů, cítí krev a bez meškání si ji letí nasát – a za dobré peníze,“ napsala v článku zveřejněném think tankem Agnia Krengelová, pravidelná spolupracovnice nadace. To, že Židé konzumují krev a jsou posedlí penězi, jsou staré antisemitské tropy, které sahají až do středověku.

Podle Bronfmana je nepravděpodobné, že by Putin a jeho vláda organizovali rostoucí antisemitismus v Rusku.

„Antisemitská rétorika, které jsme nyní svědky, uvolňování tabu kolem ní, pravděpodobně nejsou v přímé režii Putinovy vlády. Ani dojem, že Putinovi na Židech záleží,“ řekl Bronfman. „To jsou záležitosti celkové atmosféry. Úředníci i obyvatelstvo čtou mezi řádky, jak se mají k Židům chovat. A toto poselství se mění.“

Nicméně vedoucí činitelé v Rusku ukázali, že se stalo přijatelným pronášet ošklivé poznámky o Židech.

Začátkem tohoto roku vyvolal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pobouření v Izraeli i v zahraničí, když v rozhovoru pro italskou televizi řekl: „No a co, že je Zelenskyj Žid? Tato skutečnost nepopírá nacistické prvky na Ukrajině. Domnívám se, že Hitler měl také židovskou krev. Někteří z nejhorších antisemitů jsou Židé.“

Putin se nakonec Izraeli za Lavrovovy výroky omluvil.

03.10.2022 06:44 Daniel Žingor243Zdroj: All Israel news

Klíčová slova