Praha Jeruzalém

Americký prezident, který vtipkuje o tom, jak málo má s Bibim společného, by mohl být jeho politickým zachráncem.

Autor: Maayan Hoffman, 12. července 2022

Ještě před příjezdem amerického prezidenta Joea Bidena do Izraele si bývalý premiér Benjamin Netanjahu připsal zásluhy za jakýkoli pokrok směrem k normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, který se Biden chystá oznámit.

Netanjahu a Biden se v Izraeli setkají ještě předtím, než prezident odletí historickým přímým letem z Tel Avivu do Džiddy – a Netanjahu hodlá setkání využít k tomu, aby připravil půdu pro svou předvolební kampaň, v níž bude tvrdit, že pouze on může přinést mír na Blízký východ.

V pondělí večer Netanjahu v projevu v Knesetu řekl, že Bidenův přímý let z Izraele do Saúdské Arábie – stejně jako Trumpův let ze Saúdské Arábie do Izraele – „je výrazem obrovské změny, kterou jsme na Blízkém východě v uplynulém desetiletí uskutečnili“.

Řekl: „Když jsem byl váš premiér, tak jsme spolu s vynikajícími lidmi v Izraeli poprvé otevřeli nebe pro lety do Izraele nad nebem Saúdské Arábie. To byl první krok k normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií. Kromě toho jsme také pracovali na podpoře přímých letů do Mekky pro muslimské občany Izraele a zkrácení letů mezi Asií a Izraelem.“

„Budeme všichni blahořečit, pokud tyto iniciativy dozrají během návštěvy prezidenta Bidena tento týden.“

Netanjahu dokonce zašel tak daleko, že poděkoval korunnímu princi Saúdské Arábie Mohammedu bin Salmánovi (MBS) za jeho příspěvek k Abrahámovským dohodám a řekl, že „pokud se vrátím do čela Státu Izrael, hodlám dosáhnout úplné mírové dohody se Saúdskou Arábií a dalšími arabskými zeměmi“.

Náměstek ministra zahraničí Idan Roll a diplomatičtí analytici sice upozornili, že je nepravděpodobné, že by Saúdská Arábie v blízké budoucnosti navázala s Izraelem formální diplomatické vztahy, očekává se však, že americký prezident oznámí, že nad Saúdskou Arábií bude moci létat více izraelských letadel.

Pravděpodobně dojde také k dokončení Izraelem podporované dohody o převodu dvou ostrovů v Rudém moři z Egypta do Saúdské Arábie a k diskusi o americkém plánu na integraci regionální protivzdušné obrany, která by lépe chránila Izrael a jeho sousedy před íránskými raketovými útoky.

„V regionu, který se sbližuje prostřednictvím diplomacie a spolupráce – spíše než aby se rozděloval prostřednictvím konfliktů – je méně pravděpodobné, že vznikne násilný extremismus, který ohrožuje naši vlast, nebo nové války, které by mohly znamenat novou zátěž pro americké vojenské síly a jejich rodiny,“ napsal Biden v článku, který o víkendu zveřejnil deník The Washington Post. „V Džiddě se sejdou vedoucí představitelé z celého regionu, kteří poukazují na možnost stabilnějšího a integrovanějšího Blízkého východu, v němž budou Spojené státy hrát zásadní vedoucí úlohu.“

DÉLKA SETKÁNÍ BY MOHLA BÝT BEZVÝZNAMNÁ

Bidenova návštěva přichází v pravý čas pro Netanjahua, který by podle průzkumů mohl po roce v čele opozice dovést svou stranu zpět k moci.

„Při každém diplomatickém setkání vynikne Netanjahuovo charisma a schopnosti,“ řekl Arik Ziv, redaktor webu Likudnik. „Je to někdo, kdo byl premiérem, kdo se postavil (bývalému americkému prezidentovi Baracku) Obamovi a dokázal, že se dokáže postavit komukoli.“

Ziv řekl ALL ISRAEL NEWS, že očekává, že Netanjahu prezidentovi zdůrazní, proč je dohoda s Íránem nebezpečná, ale neočekává žádnou veřejnou eskalaci mezi oběma lídry, které pojí několikaleté přátelství. Naopak očekává, že oba budou své setkání „dojíždět, co to půjde“.

„Jsou to dva velmi, velmi zkušení politici,“ řekl Ziv.

Setkání Bidena s Netanjahuem bylo naplánováno pouze na 15 minut na okraj akce pořádané prezidentem Isaacem Herzogem v jeho oficiální rezidenci a uskuteční se pouze kvůli požadavkům diplomatického protokolu. Premiér Jair Lapid se s prezidentem setká na více než hodinu.

Ti, kdo Netanjahua znají desítky let, však zdůraznili, že i několik minut by mohlo stačit k dosažení cíle kandidáta Likudu.

To, co Netanjahu hledá, je foto-op, fotka, na které se usmívá s demokratickým prezidentem, řekl veterán a bývalý Netanjahuův mluvčí Aviv Bushinsky – připomíná to ikonickou fotografii Netanjahua a Obamy z roku 2013 na letištní ploše na Ben-Gurionově letišti s oblekovými saky přehozenými přes ramena, hlavy blízko sebe v rozhovoru.

„Izraelci budou sledovat, zda Lapid má se světovým lídrem dobrou chemii, nebo zda je jen nějakou televizní hvězdou, která se do své role dostala náhodou,“ řekl Bushinsky. „Netanjahu už ví, jak tuto roli hrát.“

40LETÉ HISTORICKÉ POZADÍ PRO SETKÁNÍ

Netanjahu a Biden mají dlouhou a složitou osobní historii, která sahá až do 80. let, kdy byl Biden 30letým senátorem za stát Delaware a Netanjahu působil na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu pod vedením tehdejšího velvyslance Mošeho Arense a jako izraelský velvyslanec při OSN.

Od prvních let svého působení ve funkci je Biden považován za věrného zastánce Izraele a obhájce jeho bezpečnosti. V období před posledními prezidentskými volbami prohlásila Americká židovská demokratická rada, že „žádný kandidát na prezidenta z obou stran nikdy nekandidoval s tak dlouhou a silnou proizraelskou historií jako prezident Biden“.

Netanjahu se stal premiérem v roce 1996, ale v roce 1999 byl poražen. Podle deníku New York Times poslal Biden Netanjahuovi dopis, v němž chválil jeho politickou odvahu při jednáních s Palestinci. Netanjahu uvedl, že Biden byl jediným americkým politikem, který mu po jeho porážce napsal.

V roce 2009 byl Biden za Obamy zvolen viceprezidentem a ve stejném roce byl Netanjahu znovu zvolen premiérem, ale tentokrát byly vztahy komplikovanější, protože Netanjahu nesouhlasil s Obamovou politikou vůči Izraeli.

„Joe Biden byl izraelskou vládou vnímán jako někdo, s kým mohou efektivněji komunikovat,“ a tak se stal v Bílém domě kontaktní osobou pro izraelského velvyslance v USA a izraelské špičky, jak uvedl Michael Crowley, diplomatický korespondent washingtonské kanceláře deníku Times, který to loni komentoval v podcastu.

Toto osobní přátelství nabylo na významu zejména v roce 2010, kdy Biden navštívil Izrael v rámci mise, která měla pomoci zmírnit napětí mezi jeho šéfem a Netanjahuem a Izrael v den Bidenova příjezdu oznámil rozšíření židovské čtvrti v Jeruzalémě.

Obama přiměl Netanjahua, aby přijal desetiměsíční zmrazení osídlování, které Netanjahu Izraelcům prodal zdůrazněním, že nezahrnuje Jeruzalém. Ministerstvo vnitra zdůraznilo, že výstavba probíhala a konkrétní schválení 1 600 bytových jednotek v Ramat Šlomo v ten den bylo jen náhodou.

Zprávy o výstavbě „nových osad“ během návštěvy však Bidena uvedly do rozpaků. Jeho administrativa naléhala na viceprezidenta, aby okamžitě opustil Izrael a vynechal plánovanou večeři s Netanjahuem, ale – po napjatém hodinu a půl trvajícím zdržení – se Biden rozhodl raději si promluvit se svým dlouholetým kolegou a vyhnout se tomu, co se mohlo stát diplomatickou krizí.

„Jsme osobní přátelé už téměř tři desetiletí,“ řekl Netanjahu Bidenovi během této návštěvy. „A za celou tu dobu jste byl mým skutečným přítelem a skutečným přítelem Izraele a židovského národa.“

O šest let později, v březnu 2016, navštívil Biden Izraele znovu – a premiér ho opět vřele přivítal.

„Doufám, že se zde v Izraeli cítíte jako doma, protože izraelský lid považuje Bidenovu rodinu za součást naší rodiny,“ uvedl Netanjahu ve veřejném prohlášení. „Jste součástí naší mišpuchy (rodiny). A já vám chci osobně poděkovat za vaše, za naše osobní přátelství trvající více než 30 let.“

„Známe se už dlouho. Prošli jsme mnoha zkouškami a trápeními. A máme trvalé pouto, které představuje trvalé pouto mezi našimi lidmi,“ řekl Netanjahu.

Také Biden ve své veřejné odpovědi vyjádřil své úzké pouto s Netanjahuem:

„Je pravda, že nás s premiérem Bibim pojí dlouhá historie,“ řekl Biden. „Kdysi dávno jsem žertoval, když jste byl na izraelském konzulátu, potkali jsme se na parkovišti před restaurací, kde jsem se setkal s některými americkými židovskými představiteli, a stali jsme se blízkými přáteli a později jsem vám podepsal obrázek, na kterém jsem z legrace řekl: ‚Bibi, nesouhlasím s ničím, co říkáš, ale mám tě rád‘.“

Podle Ziva tento citát vystihuje jejich vztah: „Mají rozdílné názory, ale není mezi nimi žádná zlá krev, o které by se dalo mluvit.“

14.07.2022 05:58 Daniel Žingor140Zdroj: All Israel news

Klíčová slova