Praha Jeruzalém

Bidenova nadcházející návštěva Blízkého východu by se měla zaměřit na tři otázky, říká bývalý zástupce náčelníka generálního štábu IDF: „Írán, Írán a Írán.“

Autor: Charles Bybelezer, JNS.org, 21. června 2022

Jen několik hodin před tím, než v pondělí večer oznámil, že předloží návrh zákona o rozpuštění své vládní koalice, si izraelský premiér Naftali Bennett nápadně vyhradil čas, aby zdůraznil, že země zůstává uzavřena v pokračujícím boji za omezení jaderného pokroku Teheránu.

„Svět se probouzí a vidí pravou tvář Íránu,“ řekl Bennett a dodal, že hlavním cílem Izraele během nadcházející červencové návštěvy prezidenta Joea Bidena bude „dokončit jasný společný akční plán“ se Spojenými státy týkající se íránského jaderného programu.

Íránci „podvádějí na cestě k bombě a Izrael to bere velmi vážně,“ řekl JNS generálmajor (v důchodu) Uzi Dayan, bývalý zástupce náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil.

„Pro Izrael je to nepřijatelná hrozba, ale není to jen náš problém. Pokud Írán získá jaderné zbraně, všechny problémy na Blízkém východě se zintenzivní a vznikne nová megahrozba – íránský jaderný deštník, který bude využíván k šíření teroru,“ řekl Dayan.

Dayan, který stál také v čele izraelské Rady pro národní bezpečnost, se domnívá, že Írán by se mohl pokusit využít politické nestability v Izraeli k tomu, aby se vrhl na výrobu bomby.

„Proto si myslím, že je pro Izrael lepší mít novou vládu, aniž by se šlo k volbám,“ uvedl s tím, že hlasování se pravděpodobně uskuteční 25. října a poté může trvat týdny, ne-li měsíce, než bude vytvořena nová koalice – pokud vůbec.

„Bylo by lepší, kdyby moje strana Likud mohla sestavit koalici dříve, než se (vůdce Ješ Atid) Jair Lapid stane premiérem“ podle dohody o rotaci, kterou podepsal s Bennettem, řekl.

„Lapid udělal velkou chybu,“ tvrdí Dayan, „když veřejně prohlásil, že Izrael bude ve vztahu k Washingtonu zaujímat přístup ‚bez překvapení‘, pokud jde o íránský jaderný program. Bylo to nejednoznačné.“ Pro srovnání uvedl: „Když jsem v roce 2001 řekl (tehdejší ministryni zahraničí v Bushově administrativě) Condolezze Riceové, že pokud se Írán chystá k jadernému programu, nebude se konat žádné překvapení, bylo mi jasné, že to znamená, že Izrael bude jednat vojensky.“

Írán se zaměřil na Izraelce v Turecku

Napětí mezi Izraelem a Íránem v posledních dnech prudce vzrostlo, když se íránské teroristické buňky pokusily zabít nebo unést izraelské občany v Turecku v reakci na sérii záhadných úmrtí íránských důstojníků a vědců, z nichž Teherán viní Izrael.

K obavám Izraele – příkladem může být nedávné odsouzení Íránu Mezinárodní agenturou pro atomovou energii – se přidávají varovné signály, že Islámská republika fakticky překročila práh jaderné bezpečnosti tím, že zvládla jaderný palivový cyklus do té míry, že nyní může vyrábět zbraň podle své vůle.

V reakci na to izraelský ministr obrany Benny Gantz v pondělí sdělil Výboru pro zahraniční věci a obranu Knesetu, že Izrael právě posiluje regionální vojenský deštník sponzorovaný Spojenými státy nazvaný „Aliance protivzdušné obrany Blízkého východu“. Gantz poznamenal, že tato síť „již umožnila úspěšně zachytit íránské pokusy o útok na Izrael a další země“.

Izrael také nedávno posílil nasazení svých místních systémů protivzdušné obrany pro případ, že by se Teherán snažil zasáhnout izraelskou domácí frontu prostřednictvím teroristických zástupců v Libanonu, Sýrii a pásmu Gazy – a možná i mimo ně, z míst jako Irák a Jemen.

V současné době se však pozornost soustřeďuje na íránská spiknutí namířená proti Izraelcům v Turecku.

„V posledních dnech jsme společným izraelsko-tureckým úsilím zmařili řadu útoků a na turecké půdě byla zatčena řada teroristů,“ řekl Bennett v pondělí před svým významným politickým prohlášením.

Izraelské bezpečnostní síly v Istanbulu totiž údajně nedávno odvedly do bezpečí řadu občanů poté, co je telefonicky varovaly, aby se nevraceli do svého hotelu, kde na ně zřejmě číhala íránská buňka. Jiná zpráva uvádí, že Izrael a turecká zpravodajská služba MIT zatkly řadu agentů pracujících ve prospěch Íránu, kteří plánovali střelbu a únosy.

Islámská republika slíbila, že pomstí zabití plukovníka Islámských revolučních gard Hassana Sayyada Khodaeiho, který byl zastřelen 22. května v centru Teheránu.

Předpokládá se, že byl členem jednotek Quds Force IRGC, které dohlížejí na íránské operace v zahraničí, a údajně se podílel na několika pokusech o útoky na Izraelce na různých místech od Keni přes Kolumbii až po Kypr a také v Turecku.

Přestože izraelští představitelé opakovaně doporučovali necestovat zejména do Istanbulu a vyzývali Izraelce v celém Turecku, aby okamžitě odjeli, místní zprávy odhadují, že více než 2 000 turistů tyto pokyny neuposlechlo – což zahrnuje i to, aby nepublikovali na sociálních sítích.

Hlavní body Bidenova programu

Podle generálmajora IDF Giory Eilanda, který před svým působením v čele izraelské Národní bezpečnostní rady zastával řadu vysokých funkcí v IDF, nebude mít nejnovější politický vývoj v Izraeli negativní dopad na operační schopnosti židovského státu.

„V izraelské politice vůči Íránu nedojde k žádné změně, a to z několika důvodů,“ řekl Eiland v rozhovoru pro JNS.

„Zaprvé, druh konfliktu, který Izrael v posledním desetiletí poměrně úspěšně zvládal, začal za (bývalého ministra obrany Mošeho) Ja’alona a (pokračoval) i po jeho odchodu do důchodu, a navzdory jeho nepřátelství vůči tehdejšímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se nic nezměnilo,“ řekl.

„Za této vlády, která vždy říká ‚kdokoli, jen ne Netanjahu‘ – existovala kontinuita v íránské otázce, i když v jiných otázkách, jako jsou například Palestinci, docházelo k neshodám,“ dodal.

„Druhým důvodem je to, že v rozporu s obrazem, který politici vytvářejí, i když se zdá, že rozhodují, strategie, na nichž jsou založeny, jsou téměř vždy tvořeny zdola – různými agenturami v bezpečnostním establishmentu. Nemusí tedy nutně záležet na tom, kdo je v danou chvíli nahoře,“ řekl.

„A konečně,“ upřesnil Eiland, „izraelskou politiku vůči Íránu zde široce podporují téměř všichni, včetně lidí z obranného aparátu i analytiků, například bývalých generálů, jako jsem já. Na politickou elitu není vyvíjen žádný tlak, aby provedla nějaké změny.“

Je možné, že Íránci změní svou taktiku, řekl Eiland, „ale ne kvůli politické situaci. Měli jsme čtyři volební kampaně (během dvou let počínaje rokem 2019) a bez ohledu na nestabilitu si Izrael zachoval svou efektivitu.“

V souladu s tím bude možná hlavním bodem zlomu Bidenova návštěva, která, jak potvrdili američtí představitelé, proběhne podle plánu ve dnech 13.-14. července.

Dayan pro JNS zdůraznil, že íránská složka bude na prvním místě agendy.

„Bidenova návštěva Blízkého východu by měla zahrnovat tři otázky: Írán, Írán a Írán,“ řekl.

„Americký prezident musí přijít s velmi konkrétními kroky, včetně toho, že nahlas a jasně řekne, že Spojené státy zabrání Íránu získat jaderné zbraně, i kdyby to mělo vyžadovat použití síly. Musí také vylepšit ekonomické sankce proti Íránu, podobně jako Washington použil tuto páku proti Rusům (kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu).“

Takový přístup může fungovat, řekl Dajan, „ale pokud se tak nestane, Izrael bude mít jen málo možností, protože jsme hlavním cílem Íránců a je třeba je zastavit.“

22.06.2022 04:53 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova