Praha Jeruzalém

Odpovědi na vaše otázky týkající se nové krize v Knesetu.

Autor: Pesach Benson, World Israel News, 7. dubna 2022

Poslankyně Idit Silmanová ve středu otřásla izraelskou politikou oznámením, že odchází z vlády a přidává se k opozici. Jednomandátová většina vládní koalice je pryč.

Její přeběhnutí vyvolává velkou nejistotu a spoustu otázek.

Proč? Proč právě teď? Je Izrael odsouzen k věčné paralýze? Budou předčasné volby? A kam se Izrael vydá dál?

Pojďme si tyto otázky postupně rozebrat.

Proč tedy Silmanová přeběhla k opozici?

Než se pustíme do odpovědi, stojí za to si připomenout, že koalice, kterou dali dohromady premiér Naftali Bennett a ministr zahraničí Jair Lapid, neměla vydržet tak dlouho. Osm stran s divoce odlišnými zájmy se spojilo proti Benjaminu Netanjahuovi s většinou pouhého jednoho křesla.

Muselo to být vratké a očekával se rozpad.

Zatímco jsme se rozptylovali navazováním vazeb s partnery z Abrahámské dohody, rozčilovali se nad Íránem a COVIDem a pak s hrůzou sledovali, jak Rusko napadlo Ukrajinu, zapomněli jsme, že koaliční kalkul se ve skutečnosti nezměnil. Země je stále rozdělená.

Přiznejme si, že kdyby se volby konaly dnes, došlo by k drobným posunům v rozdělení křesel, ale v celkovém pohledu by ani pravicový, ani středolevý tábor neměl jasnou většinu.

Od chvíle, kdy Bennettova a Lapidova vláda složila přísahu, začal Likud pracovat na tom, aby nalákal poslance napříč spektrem. Vládní koalice nepochybně dělala návrhy i různým opozičním poslancům. Ale to je politika.

To víme, ale proč Silmanová a proč právě teď?

Strana Jamina, kterou Bennett vede, stále schytává kritiku pravice za to, že sedí ve vládě s Araby, s labouristy a s krajně levicovým Meretzem. Ačkoli je Bennett premiérem, strana má pouze sedm křesel. Podpora jí klesá, stejně jako počet křesel v Knesetu, která by získala, kdyby se volby konaly dnes.

Není tedy těžké si představit, že by přeběhlík přišel z pravicové strany Jamina.

Což nás přivádí k Silmanovové, 41leté čerstvé poslankyni z Rehovotu. Než vstoupila do politiky, pracovala na různých manažerských pozicích ve společnosti Clalit Health Services, největší izraelské zdravotnické organizaci.

Nepatří k vysoce postaveným poslancům a Silmanové křeslo v Knesetu, které je na seznamu Jamina na sedmém místě, není zdaleka bezpečné, pokud by se volby konaly dnes.

S ministrem zdravotnictví Nitzanem Horowitzem z Merecu má ostré ideologické spory v otázkách, jako jsou změny v politice potratů.

Silmanová údajně odešla kvůli Horowitzově nařízení, aby nemocnice během nadcházejícího svátku Pesach povolily návštěvníkům přinášet chamec neboli kvašené pečivo. I když otázka chamecu byla pro Silmanovou poslední kapkou, její odchod nepřišel zčistajasna.

Silmanové manžel Šmulik o tom v úterý otevřeně promluvil. Pro rozhlasovou stanici Galei Israel řekl: „Pokud se Idit vrátí domů,“ s odkazem na pravicový blok, „chytne se skvělého místa na ministerstvu zdravotnictví.“

„Všechno je dobré. Nic se nestalo a není to konec světa,“ dodal.

Hebrejská média rovněž tvrdí, že její rezignační dopis byl napsán s pomocí – nebo možná právě s pomocí – předsedy strany Náboženský sionismus Bezalela Smotriche.

Co to znamená pro izraelské zákonodárství?

Kneset má prázdniny kvůli svátku Pesach a celé plénum se má sejít až 9. května. Je tedy spousta času na další politické manévrování. Neočekávejte, že Bennett nebo Netanjahu odkryjí své karty před opětovným zasedáním Knesetu.

Pokud rozdělení zůstane 60-60, vláda nebude schopna přijmout žádný zákon bez podpory opozice.

Budou předčasné volby?

Ne nutně, ale Silmanová tuto pravděpodobnost zvýšila. Aby si opozice vynutila nové volby, musí ještě přilákat jednoho poslance na druhou stranu.

Podle rotační dohody mezi Bennettem a Lapidem se v případě pádu vlády před koncem Bennettova premiérského mandátu stane Lapid předsedou přechodné vlády.

Pokud Bennett a Lapid nějakým způsobem udrží svou koalici, půjde Izrael k volbám až v listopadu 2025.

08.04.2022 06:06 Daniel Žingor277Zdroj: World Israel News

Klíčová slova