Praha Jeruzalém

Politika Bidenovy administrativy vůči Íránu je nejjasnějším příkladem americké „politické absurdity“, píše saúdský novinář.

Od: MEMRI via JNS.org, 31. března 2022

V reakci na zprávy, že Bidenova administrativa zvažuje vyškrtnutí íránských Islámských revolučních gard (IRGC) ze seznamu zahraničních teroristických organizací v rámci snahy o obnovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015 (Společný komplexní akční plán neboli JCPOA), zaútočily články v saúdském tisku na administrativu a označily vyškrtnutí za „absurdní“ akt a „zločin“, který ohrozí globální bezpečnost.

Autoři tvrdili, že Bidenova administrativa, stejně jako před ní Obamova, touží podepsat jadernou dohodu s Íránem, i kdyby to mělo být na úkor arabských spojenců Ameriky.

Tvrdí, že IRGC, které ovládá Írán, stojí v čele regionálního a globálního teroru a řídí také další organizace, jako je Hizballáh v Libanonu, Hútíové v Jemenu a šíitské milice v Iráku.

Její vyškrtnutí ze seznamu teroristických organizací by představovalo „bezprecedentní“ podporu teroru a „spiknutí“, které překračuje všechny červené linie, mění rovnováhu sil v regionu a vystavuje arabské státy i celý svět přímému nebezpečí.

Následují přeložené úryvky:

„Vyškrtnutí IRGC ze seznamu teroristických organizací vážně ohrožuje spojence USA a překračuje všechny červené linie“

Saúdský novinář Abdullah bin Bijad al-Otaibi v Al-Sharq Al-Awsat (Londýn), 20. března 2022:

„Amerika v Bidenově éře je velmi podobná Americe v Obamově éře, pokud jde o vizi, politiku a sklony (její administrativy): Musíte být levicoví a liberální a snažit se vnutit svůj program svým spojencům a partnerům a útočit na ně, a zároveň být přátelští vůči nepřátelům USA a jejich spojencům po celém světě. To je politická absurdita a politika vůči íránskému režimu je toho nejzřetelnějším příkladem.

„Jaderná dohoda s íránským režimem byla podepsána v Obamově éře bez jakéhokoli ohledu na zájmy zemí Perského zálivu a (dalších) arabských států a jejím jediným výsledkem je oddálení íránského vojenského jaderného podniku, nikoli jeho zastavení. Proto se bývalý prezident Donald Trump proti dohodě postavil, odstoupil od ní a uvalil na (íránský) režim přísné sankce.

„(Ale) ve chvíli, kdy se k moci dostala administrativa prezidenta Bidena, se americká dychtivost oživit tuto neblahou dohodu znovu objevila, stejně jako útoky na arabské státy – projevující se nejen v neomalených prohlášeních, ale také v (americké) regionální a mezinárodní politice a postojích.

„Arabské státy a státy Perského zálivu nezměnily svůj postoj k USA. To americké postoje se staly extremističtějšími a regresivnějšími a méně zohledňovaly potřebu podporovat (americké) spojence a udržovat s nimi partnerství …

„Jedním z naléhavých úkolů, které si západní země stanovily, je vyvinout vážné úsilí o záchranu íránského režimu, a to i bez dosažení nové (jaderné) dohody ve Vídni, když Rusko začalo sabotovat jednání a omezovat americkou ochotu dohodu podepsat. USA, Velká Británie a někteří jejich spojenci ve světě se zavázali zaplatit íránskému režimu obrovské částky, stovky milionů dolarů. V rámci jedné dohody zaplatila Británie Íránu téměř půl miliardy dolarů.

„Poté, co USA zrušily označení Hútíů za teroristy, začaly hovořit také o zrušení označení za teroristy íránské IRGC, která je v moderní době vůdčí silou (podpory) regionálního a mezinárodního teroru, od Al-Káidy a ISIS až po libanonský Hizballáh a šíitské milice po celém světě.

„To představuje přímou hrozbu a nebezpečí nejen pro arabské státy, ale pro celý svět. První, koho tato bezprecedentní podpora teroru a teroristických organizací poškodí, jsou arabské státy a Izrael. Překračuje to všechny červené linie a je to pokus o změnu mocenské rovnováhy …

„Existuje americká a západní politika, kterou nelze ignorovat. Jde o politiku, která trvá na tom, že Saúdská Arábie a emiráty budou vystaveny vojenským útokům Íránem podporovaných húthijských milicí v Jemenu a jeho balistickým raketám a bezpilotním letounům, a zároveň stanoví nepřiměřené podmínky pro poskytnutí zbraní potřebných k řešení těchto vážných hrozeb.

„Tyto dvě země jsou silné a mají rozsáhlé mezinárodní vazby. Dokážou nahradit jakýkoli nedostatek a čelit jakémukoli nebezpečí. Tento článek je pouze pokusem rozlišit, kdo je přítelem a spojencem Ameriky a kdo ne, a to na základě jejího postoje a politiky, nikoliv pouze na základě jejích prohlášení … .“

„Vyřazení IRGC ze seznamu teroristických organizací posiluje Írán, Rusko, Čínu a jejich postavení na Blízkém východě“

Saúdský novinář Tariq al-Homayed v Al-Sharq Al-Awsat (Londýn), 20. března 2022:

„Z úniků do médií začalo jasně vyplývat, že americká administrativa má v úmyslu vyřadit íránské IRGC z černé listiny zahraničních teroristických organizací výměnou za íránský slib, že IRGC omezí, pokud bude obnovena jaderná dohoda z roku 2015. … Odstranění IRGC z černé listiny teroristických organizací bude v tuto chvíli stejně špatné jako ostudné stažení Ameriky z Afghánistánu v loňském roce.

„Pokud k tomu dojde, bude si náš region pamatovat dvě data, která měla největší vliv na podkopání jeho bezpečnosti a stability: den, kdy francouzské letadlo odvezlo ajatolláha Chomejního z Francie zpět na teheránské letiště, a den, kdy Bidenova administrativa odstranila IRGC z černé listiny zahraničních teroristických organizací.

´“Pokud k tomu dojde, bude to známka skutečné americké bezohlednosti, ne menší než americký postup při invazi a okupaci Iráku nebo strategická a hanebná chyba při stahování se z Afghánistánu tak, jak to udělala.

„Je pravda, že USA se chtějí z regionu stáhnout a přejít na jednání s Čínou, ale tím pouze poskytnou Číně, Rusku a Íránu bezprecedentní moc a svobodu jednání. … Pokud to není politická bezohlednost, jak jinak to nazvat? Vyškrtnutí IRGC ze seznamu teroristických organizací poskytne Íránu v rámci rusko-čínsko-íránského spojenectví svobodu jednání v regionu. Tím, kdo ze současné války na Ukrajině jednoznačně těží, je Čína …

„Zrušením sankcí vůči IRGC americká administrativa uskuteční aspirace bývalého prezidenta Baracka Obamy, který ve svém slavném rozhovoru pro časopis Atlantic (v dubnu 2016) nazvaném Obamova doktrína hovořil o tom, že Saúdská Arábie bude s Íránem sdílet region. … Odstranění íránské IRGC ze sankčního seznamu je spíše spiknutím proti celému regionu než spiknutím proti jedné konkrétní zemi v něm.

„Zrušení sankcí vůči IRGC – v době, kdy Hizballáh řádí v Libanonu a Sýrii, Íránem podporované milice rozsévají zkázu v Iráku a Íránci nadále pomáhají Hútíům v Jemenu – je zločinem proti našemu regionu. Írán a IRGC jsou zodpovědné za krev, která je zde prolévána.“

„Pokusy USA oklamat Araby tím, že jim prodávají nepodložené sliby o omezení IRGC, jsou směšné“

Kurdský novinář Nezar Jaff na stránkách Elaph.com, 17. března 2022:

„Bidenova administrativa se zjevně nepoučila z chyby, kterou udělala, když vyřadila Hútíje ze seznamu teroristických organizací, a důkazem toho jsou zprávy z různých zdrojů, že nyní hodlá vyřadit íránské IRGC ze seznamu zahraničních teroristických organizací výměnou za íránské sliby o omezení této mocné síly. Nejvíce ironické je, že Hútíové jsou jako … Hizballáh v Libanonu a jako šíitské milice v Íránu: všichni jsou zbraněmi IRGC a plní její rozkazy.

„Arabská lhostejnost vůči Bidenově administrativě roste ve světle jeho politiky v regionu, která zjevně opakuje chyby Obamovy administrativy, která v roce 2015 horlivě podepisovala jadernou dohodu.

„Saúdská Arábie, SAE a Egypt se ve skutečnosti distancovaly od americké politiky a přijaly politiku zaměřenou na ochranu svých zájmů, daleko od americké politiky, která údajně chrání arabské zájmy, ale v praxi dělá pravý opak.

„Tato arabská politika je stoprocentně oprávněná ve světle pokrytectví a lží Bidenovy administrativy, která již nemůže nikoho oklamat, když se na veřejnost dostaly zprávy, že hodlá vyřadit IRGC ze seznamu … a také oznámit podepsání jaderné dohody s Íránem.

„Země regionu zjevně nevěří, že Írán tuto dohodu dodrží. Jsou přesvědčeny, že Írán IRGC nijak neomezí, a to z prostého důvodu, že právě IRGC ovládá Írán a realizuje ideologii režimu ajatolláhů. IRGC je vládcem, nikoliv ovládaným!

„Dodržel Írán své závazky vyplývající z jaderné dohody z roku 2015? Omezila tato dohoda šílený spěch íránských ajatolláhů s cílem vyrobit jadernou bombu? Odpověď – aniž bychom se nad tím pozastavili – zní jednoznačně ne. Dnes, kdy se Bidenova administrativa snaží oklamat Araby a prodat jim falešné sliby o omezení Íránu v regionu, to vzbuzuje opovržení a pohrdání … .“

06.04.2022 06:42 Daniel Žingor134Zdroj: United with Israel

Klíčová slova