Praha Jeruzalém

Vyváží dodávky plynu přes Jordánsko a Sýrii vliv Íránu na Libanon?

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 16. ledna 2022

Izrael podepsal dohodu zprostředkovanou Spojenými státy o dodávkách zemního plynu do Libanonu s cílem snížit íránský vliv nad Bejrútem, informoval v sobotu izraelský zpravodajský kanál Channel 12 News.

Podle této zprávy bude plyn z izraelského podmořského plynového pole Leviathan přepravován do Libanonu přes Jordánsko a Sýrii. Přeprava však může začít až za několik let, dokud nebude opraven a prodloužen stávající syrsko-libanonský plynovod.

Zpráva Channel 12  bez uvedení zdroje uvádí, že dohodu zprostředkoval Amos Hochstein, zvláštní vyslanec a koordinátor Washingtonu pro mezinárodní energetické záležitosti. Hochstein zprostředkovává spor mezi Izraelem a Libanonem o námořní hranici a v listopadu oznámil Jeruzalému a Bejrútu, že pokud nebude dosaženo dohody do března 2022, kdy se mají v Libanonu konat volby, své úsilí ukončí.

Americké zprostředkování trvá již od dob prezidentství Baracka Obamy a Donalda Trumpa. V sázce je zemní plyn v oblasti východního Středomoří o rozloze 856 km².

Nepředpokládá se, že by víkendová dohoda řešila spor o hranici.

Libanonská libra ztratila za poslední dva roky 90 % své hodnoty. V důsledku toho není vláda posledních šest měsíců schopna dodávat palivo do elektráren, takže země má k dispozici dvě hodiny elektřiny denně. Natankování plné nádrže nyní stojí více než měsíční minimální mzda.

Ukázalo se, že vládnoucí třída, která přivedla Libanon do záhuby, není ochotna k reformám a neudělala téměř nic, aby se pokusila zemi vyvést z krize, která má kořeny v desetiletích korupce a špatného hospodaření.

V této paralýze dodal Írán v září prostřednictvím Hizballáhu do Libanonu milion galonů nafty. Libanonské státní orgány, které by normálně dohlížely na dovoz pohonných hmot, se na tomto transferu nepodílely, což vyvolalo kritiku, že Írán podkopává libanonskou suverenitu. Od té doby se dodávky pohonných hmot dostávají k Hizballáhu po zemi přes Sýrii, čímž se Bejrút vyhýbá dohledu.

O tom, zda izraelský plyn vyváží íránský vliv, je možné diskutovat. Prodej může začít prolamovat dlouholetá libanonská tabu ohledně kontaktů s židovským státem a Izrael si může získat srdce a mysl některých Libanonců. Může také podkopat íránským společnostem snahu vrtat v libanonských vodách na dohled od izraelských plynových polí.

Podporou Bejrútu však hrozí, že Hizballáh a Írán jednoduše uvolní své zdroje jinde.

Channel 12 rovněž informoval, že dohoda byla koordinována s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

To, že plyn proudí přes Sýrii, dává také určitou neoprávněnou legitimitu režimu Bašára Asada. Jeruzalém a Moskva možná kalkulují s tím, že se tím sníží vliv Teheránu na Damašek.

To ukáže čas.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press.

17.01.2022 05:24 Daniel Žingor204Zdroj: United with Israel

Klíčová slova