Praha Jeruzalém

Izrael vyzývá Turecko, aby přestalo ukrývat Hamás, k tomu ale bude zapotřebí vyvinout na Recepa Tayyipa Erdogana podstatně větší tlak.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 23. listopadu 2021

Zpráva o tom, že Izrael rozbil teroristickou buňku Hamásu operující v Judeji a Samaří, byla v pondělí schválena ke zveřejnění. Buňka byla řízena na dálku – Salehem al-Arourim, který žije v Turecku.

Buňka byla v pokročilé fázi plánů na teroristické útoky. Izraelští bezpečnostní pracovníci zatkli 50 Palestinců a zabavili peníze, zbraně a materiál na výrobu čtyř sebevražedných bombových pásů.

V pondělí večer vyzval ministr zahraničí Jair Lapid tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uzavřel pobočky Hamásu působící na tureckém území a přestal ukrývat operativce plánující teroristické útoky.

„Kanceláře Hamásu v Istanbulu musí být uzavřeny. Musíme zabránit těmto ohavným teroristickým činům proti izraelským občanům kdekoli a za jakýchkoli podmínek,“ řekl Lapid, který později dodal: „Země světa musí jednat jako Británie a postavit Hamás mimo zákon.“

Není jasné, kdy přesně k zatčení došlo, ale toto ano: Podle zpráv hebrejských médií bylo oznámení odloženo o několik dní kvůli zatčení Mordiho a Natali Okninových, dvou izraelských turistů zadržených za fotografování prezidentského paláce v Istanbulu. Turecká prokuratura chtěla oba obvinit ze špionáže a Jeruzalém se obával, že by je Erdogan mohl využít pro své vlastní politické cíle.

Není těžké si představit jak. V říjnu Turecko oznámilo, že zatklo 15 lidí, kteří podle něj pracovali pro Mossad, ačkoli tento vývoj Izrael sotva zaregistroval. Okninovi – oba řidiči autobusů Egged v Modi’inu – by byli čerstvým masem pro turecké titulky a islamistické konspirační teorie.

Pokud by Izrael chtěl začít tlačit na Erdogana kvůli ukrývání Hamásu, musel by Okninovy nejdříve dostat domů.

Naštěstí chtěl turecký vládce pouze veřejně vyjádřit izraelskou vděčnost, které se mu dostalo v telefonátech premiéra Naftaliho Bennetta a prezidenta Isaaca Herzoga. Okninovi se do Izraele vrátili ve středu.

Další otázky ohledně vazeb mezi Hamásem a Tureckem vyvstaly, když izraelské Kan News informovaly, že terorista Hamásu Fádí abú Šajdam v poslední době, než v neděli při teroristickém útoku v Jeruzalémě zabil Eliho Kaye a čtyři další osoby zranil, několikrát navštívil Turecko.

Erdoganova podpora Hamásu

Turecká podpora Hamásu vyplývá z celkové podpory Muslimského bratrstva a islamistické ideologie turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Hamás je palestinskou pobočkou Muslimského bratrstva.

To vysvětluje, proč Erdogan:

– v roce 2010 povolil, aby flotila Mavi Marmara vyplula z Turecka do Gazy, protože věděl, že to vyvolá diplomatickou krizi s Izraelem. Izrael a Turecko na šest let přerušily své vztahy;

– pravidelně hostí vysoce postavené delegace Hamásu;

– pevně podporoval bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, po jehož zvolení v roce 2012 Egypt nakrátko ovládlo Muslimské bratrstvo;

– ostře vystupoval proti generálu Abdelu Fattehu al-Sissimu, který Mursího svrhl a postavil Bratrstvo mimo zákon;

– po převratu umožnil přibližně 30 000 členům egyptského Muslimského bratrstva žít v Turecku;

– pravidelně prezentuje své antisemitské výroky;

– podle zpráv západních médií udělil v roce 2020 turecké občanství desítkám členů Hamásu, kteří se podíleli na organizování teroristických útoků a získávání finančních prostředků. Mezi jmenovanými pracovníky Hamásu byl i Zacharia Najib, další v Turecku usazená osobnost Hamásu spojená s rozbitou teroristickou buňkou a

– podporuje skupiny napojené na Bratrstvo, které v současnosti bojují o moc v Libyi.

Zejména Saleh al-Arouri , který je pro Turky příliš vysoce postavený na to, aby ho ignorovali. Je hlavním „vojenským velitelem“ Hamásu pro Judsko a Samaří a členem politbyra organizace. V roce 2014 řídil únos tří izraelských teenagerů, který vyústil ve válku s Gazou. USA nabídly 5 milionů dolarů za informace vedoucí k jeho zatčení, přesto Erdogan přijímá delegace Hamásu, v nichž je Arouri otevřeně přítomen.

Šin Bet uvedla, že Arouri slíbil Hidžázimu Kavasmímu, místnímu veliteli teroristické buňky, milion dolarů, pokud jeho muži úspěšně unesou Izraelce, kterého by Hamás mohl použít jako vyjednávací žeton. Hamás v současné době drží izraelské civilní zajatce Avera Mengistu a Hishama al-Sayeda, kteří jsou pravděpodobně naživu, a také těla vojáků IDF rotmistra Orona Shaula a poručíka Hadara Goldina.

Až do syrské občanské války využíval Hamás Damašek jako bezpečné útočiště.

Izrael a USA se snažily využít členství Turecka v NATO jako páky k tomu, aby Hamás vyhostily. Většina členů NATO označila Hamás za teroristickou organizaci.

Vzhledem k Erdoganově ideologii a široké podpoře Palestinců ze strany turecké veřejnosti však bude zapotřebí podstatně většího tlaku, aby byl Hamás z Turecka vypuzen.

24.11.2021 06:38 Daniel Žingor213Zdroj: United with Israel