Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé jsou dnes často nuceni lavírovat mezi protichůdnými zájmy Ruska a USA.

Od: World Israel News, 16. června 2021

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal Benjaminu Netanjahuovi osobní telegram, v němž vyjádřil „uznání“ za jeho dlouholetou práci v pozici premiéra a označil ho za „přínos“ pro Izrael.

Putin rovněž zaslal blahopřání premiérovi Naftalimu Bennettovi a uvedl, že jejich budoucí spolupráce pomůže posílit „mír, bezpečnost a stabilitu na Blízkém východě“.

Izraelští představitelé jsou často nuceni se pohybovat na hraně mezi ruskými a americkými zájmy. Lavírování mezi nimi se navíc zkomplikovalo v důsledku ruských a íránských kroků v sousední Sýrii i ruské podpory íránského jaderného programu. Jak Bennett zvládne vztahy s Moskvou, se teprve uvidí.

Zde je ohlédnutí za tím, jak Netanjahu – někdy úspěšně, jindy méně – jednal s Ruskem.

2014: Izrael zaujal neutrální postoj k ruské anexi Krymu, čímž rozzlobil americké ministerstvo zahraničí.

2015: Když ruská armáda zasáhla do syrské občanské války, Netanjahu a Putin posílili vzájemnou komunikaci, aby se izraelské a ruské síly nedostaly do konfliktu.

2016: Na Netanjahuův pokyn vynechala izraelská delegace v OSN hlasování Valného shromáždění o syrských a ruských válečných zločinech v Sýrii. Hned následující den ruský velvyslanec při OSN navrhl, aby Rada bezpečnosti odložila hlasování o izraelských osadách na dobu po inauguraci Donalda Trumpa.

2017: Rusko uznalo „západní Jeruzalém“ za hlavní město Izraele, ačkoli jeho velvyslanectví zůstává v Tel Avivu.

2018: Během izraelského náletu v Sýrii sestřelila syrská protivzdušná obrana ruské letadlo. Moskva obvinila Izrael, že úder neoznámil a že ruské letadlo použil jako štít. Izrael obvinění odmítl a Moskva prodala Sýrii vyspělý raketový systém S-300.

Rok 2019: Rusko v rámci gesta dobré vůle umožnilo návrat ostatků izraelského nezvěstného Zacharyho Baumela ze Sýrie. Voják zmizel a byl považován za mrtvého od bojů během bitvy u Sultán Jakúbu v Libanonu v roce 1982.

2019: Na předvolebních plakátech Likudu po celém Izraeli se objevily obrázky Netanjahua a Putina.

2019: Izraelská občanka Naama Issacharová byla zatčena a zadržena v Rusku na základě obvinění z držení drog. Izraelští představitelé uvedli, že ji Rusko zadrželo jako vyjednávací trumf, aby zajistilo propuštění ruského občana Alexeje Burkova z izraelské vazby. Burkov měl být vydán do USA, kde byl hledán pro kybernetické zločiny. Burkov byl přesto vydán a Putin Issacharovou v roce 2020 omilostnil.

2020: Izrael jako gesto dobré vůle vůči Rusku propustil dva syrské vězně, z nichž byl jeden odsouzen za špionáž. Podle mediálních zpráv Kreml v jednáních s Jeruzalémem usiloval o protislužbu, v jejímž rámci by Izrael pomohl ukončit západní sankce proti syrskému režimu Bašára Asada. Na oplátku by Moskva dovolila Izraeli pokračovat v leteckých úderech na íránské zájmy v Sýrii.

V Izraeli dnes žije přibližně milion ruských Židů.

18.06.2021 05:33 Daniel Žingor257Zdroj: World Israel News

Klíčová slova