Praha Jeruzalém

Je připravována nová vláda a Naftali Bennett oznamuje, že plánuje sestavit s Lapidem vládu národní jednoty. 

Ve svém projevu premiér Netanjahu prohlásil, že Bennett řídí „podvod století“ a že je pravicová vláda stále možná.

Autor: Nicole Jansezian, 30. května 2021

Politické zemětřesení, kdy Naftali Bennett souhlasí s vytvořením vlády jednoty s vůdcem opozice Yairem Lapidem a dalších 48 hodin bude pro Iztrael zásadních. Pokud se jejich dohoda ustálí, vstupujeme do éry po Netanjahuovi.

Ať tak či onak, jsou před námi nezmapované vody.

Bennett, šéf Yaminy, oficiálně oznámil, že se pokusí sestavit vládu národní jednoty s Yairem Lapidem. Ve svém projevu řekl, že, během čtyřech předchozích voleb, obrátil každý kámen, aby se pokusil sestavit pravicovou vládu.

„Není tu žádná pravicová vláda. Šli jsme volit čtyřikrát a ukázalo nám to – není tu žádná pravicová vláda. Buď sestavíme vládu jednoty, nebo půjdeme k pátým volbám.“

„Je to naprostá lež,“ řekl, že by byla pravicová vláda možná, uvedl přitom realitu vleklé politické krize a čtvery volby za dva roky, které vedly jen k nestabilním vládám – ani levicovým, ani pravicovým.

„Před 2 000 lety jsme zde ztratili židovský stát kvůli vnitřní nenávisti – to už se nestane, ne kvůli mě,“ řekl Bennett.

„Tato politická krize je celosvětové bezprecedentní,“ uvedl. „Pokud budeme takto pokračovat, spadne nám to na hlavu.“

Je čas „zastavit šílenství a převzít odpovědnost,“ řekl.

Bennett také požádal své příznivce, aby této nové vládě dali šanci a ujistil je, že nebude tak levicová, jak mnozí soupeři říkají, ale ve skutečnosti bude víc pravicová než ta současná.

Před domem Bennetta protestovali  demonstranti a stejně tak před domy jeho dvojky Ayelet Shakedové a Gideona Sa’ara, šéfa strany Nová naděje a vyzývali je, aby nedopustili vytvoření koalice s levicovými a centristickými stranami. Tito demonstranti se tu ovšem setkali s protidemonstranty ve prospěch tohoto vznikajícího bloku změny.

Yesh Atid lze popsat jako levý střed. Při budování své koalice získal Lapid dohody levicových stran Labour a Meretz, případně se středo-levou stranou Modrobílých v čele s ministrem obrany Bennym Gantzem, který ještě musí dohodu oficiálně podepsat.

Kromě toho má v ruce dohodu tří pevně ukotvených pravicových stran – tedy Yaminy, New Hope a Yisrael Beytenu.

Aby Lapid překročil 61místnou většinu, potřeboval by také Mansoura Abbase a čtyři křesla jeho strany Ra’am – ten zatím mlčí.

Bennett a Lapid se tedy setkávají, aby projednávají opatření pro sestavení nové vlády.

Nicméně předseda vlády Benjamin Netanjahu, který tuto pozici zastává 13 let, přispěchal s reakcí na Bennettův projev jen pár minut po něm a plamenně připomínal Bennettovy sliby, že nikdy nebude sedět ve vládě s Lapidem.

„Naftali, tvá slova mají váhu pírka,“ kontroval Netanjahu.

Přesto ještě rozšířil svou nabídku spolupráce.

„Levicová vláda představuje pro Izrael nebezpečí,“ uvedl.

Premiér dále lákal Bennetta a vůdce Nové naděje Gideona Sa’ara zpět do svého tábora, včetně toho, že nabídl rotaci premiérství mezi nimi třemi.

Netanjahu jmenoval levicové politiky, jako jsou Tamar Zandberg a Merav Michaeli.

„Kdo se postaví proti Íránu? Oni? Kdo se postaví proti Hamasu?“ Ptal se nevěřícně.

 

„Říkají tomu vláda uzdravení – uzdravení čeho? Miliony lidí, které hlasovaly pro Likud, potřebují uzdravení? Jaký rasismus! Kde je demokracie?“

„Taková vláda nesmí být sestavena! Říkám vám, kdo se považujete za pravici, nedělejte to,“ prosil Netanjahu. „Pokud to uděláte, nejste pravice. Hlasujte proti levici a společně budeme zastupovat veškerý lid Izraele.“

Netanjahu je v současné době souzen na základě tří samostatných obvinění z korupce a úplatkářství, díky nimž je pro něj mnohem obtížnější shromáždit k němu své spojence, jak byl zvyklý. Na základě tohoto pak právě ti politici, kteří ho po léta podporovali, jako jsou Bennet a Sa’ar, jsou dnes připraveni se stát předsedou vlády a ministrem spravedlnosti v nově vznikající vládě.

Vyhlídka na to, že se tak stane je asi stejně pravděpodobná, jako další Netanjahuův pokus o sestavení vlády pod jeho hlavičkou.

07.06.2021 05:39 Daniel Žingor167Zdroj: All Israel news