Praha Jeruzalém

SHRNUTÍ: Velikost teroristické hrozby na Středním východě od počátku takzvaného „arabského jara“ neustále roste. Potřeba modernizace zpravodajských služeb ve službách boje proti terorismu je předmětem zvláštního zájmu států Perského zálivu, které mají společný cíl bránit šíření nadnárodní teroristické sítě Íránu a omezovat škody způsobené šíitskými milicemi napojených na Írán. Nově vytvořená zpravodajská spolupráce mezi Izraelem a několika arabskými státy již několik íránských útoků zmařila.

Autor: Erfan Fard, BESA Center, 8. března 2021

Rozsáhlé stažení amerických vojenských sil ze Středního východu, ke kterému došlo během vlád Baracka Obamy a Donalda Trumpa, poskytlo Íránu příležitost ovládnout region. Díky americkému ústupu se státy GCC zhoubného vlivu a záměrů Teheránu obávají ještě víc.

Nové mírové dohody mezi Izraelem a jeho novými arabskými spojenci v regionu, které našly společnou řeč s Jeruzalémem kvůli jejich společné obavě z íránského režimu, přinesly více než jen svobodu plavby v mezinárodních vodách. Otevřeli Perský záliv izraelským zpravodajským službám, což byl pro mulláhy v izolovaném Íránu šok. Režim se snaží být regionálním hegemonem a za tímto cílem jde prostřednictvím terorismu a usilovnou snahou získat jadernou zbraň. Írán ohrožuje svobodu plavby v Perském zálivu a Hormuzském průlivu a podporuje operace šíitské nadnárodní teroristické sítě, kterou pečlivě vybudoval.

Během posledních dvou měsíců upozornil izraelský Mossad zpravodajské komunity svých nových arabských spojenců na hrozby pocházející z Íránu a izraelské velvyslanectví v Etiopii bylo uvedeno do nejvyšší pohotovosti. Írán, který se v 90. letech pomocí Al-Káidy útočil na různá velvyslanectví, je teď podezřelý z plánování podobných teroristických útoků – tentokrát, aby vyslal Bidenově administrativě jednoznačný vzkaz, že musí s Íránem uzavřít dohodu a to urychleně.

Předpokládá se, že Mossad svým arabským spojencům sdělil, že Írán plánuje řadu útoků na izraelské, SAE a americké cíle po celém světě, zejména v Africe. 15. února 2021 zatkly etiopské úřady 16 podezřelých, kteří plánovali útok na velvyslanectví Spojených arabských emirátů v Addis Abebě. Podle etiopských úřadů plánovala íránská buňka útok také na velvyslanectví Spojených arabských emirátů v Súdánu.

Jak naznačují tato zatčení, spolupráce v oblasti boje proti terorismu mezi Izraelem a jeho arabskými spojenci eliminují schopnost jednotek Quds Íránských revolučních gard aktivovat spící buňky a realizovat své teroristické útoky.

Díky této nové zpravodajské spolupráci byly v lednu zmařeny plánované íránské teroristické útoky na izraelské, emirátské a americké velvyslanectví v blíže neurčené zemi východní Afriky. Írán vyslal do východní Afriky agenty, aby o těchto ambasádách, za účelem budoucích útoků, shromáždili informace. Někteří ze zúčastněných agentů byli evropští občané s íránským dvojím občanstvím, včetně strůjce zmařeného spiknutí.

Napětí v regionu je kvůli obavám, že se prezident Biden vrátí k jaderné dohodě Obamovy éry s Teheránem a zruší sankce uvalené na Írán prezidentem Trumpem, vysoké. Forma, jakou bude mít Bidenova jaderná diplomacie s Íránem, je zatím nejasná, je však třeba doufat, že dostatečně zohlední informace zpravodajské komunity USA o podpoře a směřování íránských teroristických skupin.

10.03.2021 06:28 Daniel Žingor291Zdroj: BESA CENTER