Praha Jeruzalém

Český velvyslanec v Izraeli prohlásil, že rozhodnutí o otevření diplomatické kanceláře v Jeruzalémě naplňuje dva roky starý slib prezidenta Miloše Zemana.

Titulky na předních stránkách izraelských médií dnes obrátily pozornost k České republice.

Prezident Zeman před dvěma lety při otevírání Českého domu slíbil, že učiní vše co bude v jeho silách, aby se do Jeruzaléma přestěhovala i česká ambasáda. Nyní dojde k prvnímu kroku v naplňování tohoto slibu. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších počinů české vlády ve vztahu k Izraeli, za doby existence samostatné České republiky.

Připomeňme si, oč v této záležitosti jde:

Izrael je již od doby svého vzniku v roce 1948 trnem v oku světovému společenství. Trvalé protivenství rozdmýchavají především arabské země, na jejichž popud se z Jeruzaléma v roce 1980 přemístila všechna tamní velvyslanectví do Tel Avivu. Důvodem bylo tehdejší přijetí izraelského zákona o Jeruzalému jako nedělitelném hlavním městu Izraele.

Od té doby vyvíjí Izrael neustálou diplomatickou aktivitu, směřující k mezinárodnímu uznání Jeruzaléma, což by bylo potvrzeno i přemístěním velvyslanectví daných států.

První zemí, která svoje velvyslanectví do Jeruzaléma přesunula, byly Spojené státy americké v roce 2018. ČR se krátce na to k tomuto kroku přihlásila ústy nejen svého prezidenta, ale i řady dalších politiků včetně zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery, nicméně teprve nyní dochází k jeho postupnému naplňování.

České velvyslanectví sídlí v Tel Avivu od doby znovunavázání diplomatických vztahů (únor 1990). V  listopadu 2018 došlo k otevření a zahájení činnosti zmíněného Českého domu v Jeruzalémě, což ale není ambasáda, nýbrž pouze obchodní a kulturní centrum, ležící na dohled hradeb Starého jeruzalémského města. Kromě toho sídlí v Jeruzalémě pouze honorární konzul ČR, což je ale spíše čestná funkce s velmi omezeným diplomatickým dopadem.

Nyní tedy ministerstvo zahraničí ČR oznámilo, že v Jeruzalémě otevře stálou kancelář – pobočku telavivského velvyslanectví, což znamená, že zde budeme mít již plnohodnotné diplomatické zastoupení a to po Maďarsku jako teprve druhá země EU.

V podstatě se jedná o obcházení stanoviska vedení EU, které svým členským zemím brání v přesunu ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma s poukazem na nedořešenou izraelsko-palestinskou otázku. ČR to tedy řeší tím, že sice velvyslanectví v Tel Avivu zatím zůstává, ale vzniká jeho pobočka v Jeruzalémě. Vlk se nažral a koza zůstala celá.

Přesné datum otevření kanceláře v Jeruzalémě dosud nebylo zveřejněno – podle dostupných informací se hledá vhodné místo. S ohledem na význam, který tomuto kroku přikládají Izraelci, lze předpokládat, že odpovídající objekt bude k dispozici v brzké době.

03.12.2020 06:18 Daniel Haslinger210Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova