Praha Jeruzalém

Izrael vzal nebezpečí od začátku vážně a dělá vše, co může, aby zabránil šíření. Kdyby jen moje země, Itálie, byla bývala tak moudrá.

Autor: Giulio Meotti, 17. 3. 2020

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který nazval koronavirus „nejhorší epidemií za sto let“, oznámil poprvé minulý týden, že povinná karanténa (14 dní) vyhrazená do té doby pro turisty a občany přijíždějící z určitých evropských a asijských zemí byla rozšířena na „celý svět“.

Nyní, jak bylo oznámeno včera večer, bude Izraelská bezpečnostní služba (Šin Bet) pátrat po pacientech s koronavirem a stopovat trasu, kterou podnikli před tím, než byli izolováni nebo hospitalizováni. Pomocí technologie bude Šin Bet schopná identifikovat lidi, kteří byli v dosahu pacienta, a ti, kteří byli viru vystaveni, můžou být informováni rovnou na své telefony, že musí jít do izolace nebo že se musí nechat otestovat.

Přestože je v Izraeli „pouze“ okolo 250 případů koronaviru (k 17.3., k dnešnímu ránu už okolo 700, pozn. red.), desítky tisíc Izraelců jsou v karanténě.

Izrael má 9 miliónů obyvatel. Itálie, která má 60 miliónů, doposud viděla pouze 2 000 případů karantény. Izraelská populace byla připravena „zůstat doma“.

„Svět neskončí. Pokud ho nedokážeme porazit, budeme žít s koronavirem,“ řekl Eyal Waldman, výkonný ředitel společnosti Mellanox, také v karanténě. Tento optimismus také patří k izraelskému modelu. Boaz Lev, který vede Ministerstvo zdravotnických epidemií, řekl, že karanténa závisí na tom, aby se Izraelci chovali jako „příkladní občané“. V Itálii se stal opak.

Eyal Zimlichman, doktor, který má na starost izolaci v Sheba Medical Center, deváté nejlepší nemocnici na světě, řekl, že Izrael je v odpověď na epidemii „jako živá laboratoř“.

Pacienti podezření z nákazy můžou nosit zařízení izraelské start-upové společnosti TytoCare, která umožňuje doktorům na dálku poslouchat jejich srdce a plíce. Senzorický systém izraelské společnosti EarlySense sleduje také jejich dýchání. Látka vyvinutá firmou Sonovia, teoreticky pro pacienty chemoterapie, byla přeměněna na masky, které by mohly koronavirus zabít, ne jen zastavit. Laboratoře v Číně testují tento model vynalezený dvěma profesory chemie z Bar-Ilan University, který mechanicky vylučuje antivirové a antimikrobiální nanočástice do látky na masky a dalších ochranných výrobků.

A Výzkumný institut Migal Galilee začal rychle pracovat na vakcíně proti koronaviru. Nehledě na to, zda tato vakcína bude úspěšná nebo ne, velká snaha je pro izraelský přístup ke krizi typická. Je to směs střízlivého odhadu, vědy a sebeodhodlání. A nejen to. Protože 30% zdravotníků ve Wuhanu se nakazilo nemocí prostřednictvím kontaktu s pacienty, používají nemocnice v jihovýchodní Asii, včetně Číny, Japonska, Korei a Hong Kongu další izraelský vynález, Temi robot, aby minimalizovaly kontakt s pacienty.

Izrael se na tento typ události připravoval po mnoho let, aniž by ho přesně definoval. „ A může být jedinou západní zemí, která zatím neměla žádné neopodstatněné infekce,“ řekl Tomer Hertz ze Shraga Segun University, z Katedry mikrobiologie, imunologie a genetiky.

V Izraeli je mnoho zdravotnických zařízení, která jsou schopná zdvojnásobit počet lůžek intenzivní péče tím, že přestaví své sklepy. Začaly o tom přemýšlet, když byla Galilea pod palbou raket Hizballáhu. Nejmodernější podzemní nemocnice na světě s 2 000 lůžky se nachází 17 metrů pod zemí v Rambam v Haifě, která byla pod palbou celý měsíc v roce 2006. V té době skončili pacienti ve sklepech a na chodbách. Bylo rozhodnuto, že by to mělo sloužit i ve válečné době. A také v této válce se bojuje s pomocí mikroskopů a medicíny.

Izrael, posádková demokracie vojáků a nositelů Nobelovy ceny, vždy udělal z nutnosti výhodu.

21.03.2020 09:40 Lucie Krchňáková2468Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News