Praha Jeruzalém

Berlín překonal Malmö jako hlavní město evropského antisemitismu se širokou škálou viditelných protižidovských a protiizraelských postojů. Zahrnují desítky případů fyzických útoků proti Židům, včetně rabínů. Židovští žáci musí odcházet z veřejných škol. 35 procent Berlíňanů vnímá Izraelce podobně jako nacisty. Pochod na Den Al-Quds, který požaduje zničení Izraele, se koná každoročně. Jak městský úřad, tak federální vláda se chovají ohledně problému antisemitismu pokrytecky.

Po mnoho let vnímali experti Malmö, třetí největší švédské město, jako hlavní město antisemitismu v Evropě. Případy protižidovské nenávisti se tam děly pravidelně. Starosta Ilmar Reepalu, bývalý socialista, byl antisemita. Na místní synagogu byla vržena bomba. Stížnosti podané Židy soudci ignorovali. Centrum Simona Wiesenthala (SWC) vydalo varování ohledně cestování do města.

Antisemitismus v Malmö se výrazně nesnížil, ale dokonce povrchní pohled na škálu klasického antisemitismu a protiizraelismu v Berlíně ukazuje, že dalece přesahuje Malmö. V německém hlavním městě je tolik aspektů antisemitismu, že jakékoliv shrnutí zůstane neúplné.

Se svými 3,5 miliony obyvatel je Berlín mnohem větším městem než Malmö, jehož populace je nižší než 350 000. Berlín zahrnuje 40 000 židovských občanů, zatímco Malmö přibližně 500. Zpráva zveřejněná berlínským Výzkumným a informačním centrem antisemitismu (RIAS) zaznamenala 1 083 antisemitských případů v roce 2018 oproti 951 během roku 2017. Toto je pouze zlomek celku, protože mnoho případů zůstává nenahlášených.

Jeden velmi sledovaný případ mezi mnoha jinými se stal v červnu 2019, kdy byl berlínský rabbi Yehuda Teichtal popliván a slovně napaden arabským mluvčím na své cestě domů se synem ze synagogy. V srpnu byl rabbi Jan Aaron Hammel agresivně strčen, popliván a slovně napaden v arabštině. Po tomto útoku skončil v nemocnici a poté musel chodit o berlích.

V roce 2012 byl rabbi Daniel Alter na berlínské ulici těžce zbit čtyřmi arabsky vypadajícími mladíky za přítomnosti jeho sedmileté dcery. Komisař pro antisemitismus v Berlíně Lorenz Korgel, který byl jmenován v květnu 2019, varoval Židy, kteří nosí na veřejnosti kipu, že mohou zažít časté útoky.

Gideon Joffe, předseda berlínské židovské komunity řekl, že jedna třetina žáků na Berlínské židovské střední škole zažila obtěžování na nežidovských veřejných školách. „V roce 2019 je naše střední škola plná židovských uprchlíků,“ řekl. Údajnými pachateli jsou často děti muslimských imigrantů.

Nejsledovanější případ takového antisemitismu se odehrál v roce 2017 na veřejné škole. Týkal se židovského chlapce, jehož jméno bylo v médiích změněno na Oscar Michalski. Jeho trýzniteli byli žáci arabského a tureckého původu. Jeden starší student na chlapce vystřelil z realisticky vypadající pistole a škrtil ho až do bezvědomí.

V srpnu 2019 byly na velkém židovském hřbitově počmárány hroby židovských vojáků padlých v První světové válce. Ve stejném měsíci obdržela židovská žena v Berlíně dopis obsahující popel.

25. září 2019 se u Braniborské brány konala propalestinská demonstrace. Pouze několik hodin předtím zakázal berlínský ministr vnitra Andreas Geisel (SPD) účast dvou rapperů, Shadi al-Bouriniho a Shadi al-Najji, jedna z jejichž písní obsahuje slova: „Spalte Tel Aviv, chceme spálit Tel Aviv“ a o Židech: „Chci tě rozdupat svýma nohama.“

Na berlínské demonstraci v roce 2017 se objevily transparenty požadující zničení Izraele a byla zapálena izraelská vlajka, incident, který přilákal mezinárodní pozornost.

Toto je pouze několik příkladů aktuálních závažnějších případů. Oficiální (sporný) odhad podporovaný RIAS je takový, že hlavními pachateli antisemitských případů v Berlíně jsou Němci a nepocházejí z velké muslimské komunity čítající 300 000 členů. RIAS však dodává, že 49% pachatelů je „neznámých“. Geisel (SPD) slíbil lépe prozkoumat motivy za antisemitskými útoky řka: „Je očividně neospravedlnitelné přisuzovat motiv pravicového extremismu každému z těchto nevyřešených zločinů.“

Antisemitské případy jsou pouze částí berlínského antisemitismu. V roce 2019 byl zveřejněn první Berlínský Monitor, který poskytuje vhled do názorů obyvatel města na hlavní témata. Monitor zjistil, že antisemitismu spojenému s Izraelem se v Berlíně daří. 28% obyvatel bez migrantského pozadí vnímá založení Izraele jako špatný nápad a 35% vnímá chování Izraelců jako porovnatelné s nacisty za Hitlera. Z Berlíňanů s migrantským pozadí jich až 55% souhlasí s těmito tvrzeními.

V této atmosféře, kde je velmi rozšířená nenávist proti Izraeli, bylo vážně kritizováno Židovské muzeum v Berlíně za řadu antiizraelských programů během roku. Nakonec to vedlo k rezignaci ředitele profesora Petera Schäfera v červnu 2019. Přestože je to renomovaný učenec, očividně postrádal manažerské schopnosti potřebné k tomu, aby zabránil četným skandálům.

V roce 2009 byla Berlínská univerzita aplikované vědy, založena v roce 1971, přejmenována podle Christiana Petera Wilhelma Beutha (1781-1853), pruského státníka a nepřátelského antisemity. Požadoval vraždu Židů a osvojil si také obvinění z rituálních vražd.

Pochod na Den Al-Quds, který požaduje destrukci Izraele, je v Berlíně každoroční událostí. Je tam také mešita, která sympatizuje s Hizballáhem. Německá vláda odmítá prohlásit místní větve této genocidní teroristické organizace za nezákonné.

Další záležitostí je postoj místní vlády. Starosta Michael Müller (SPD) odmítl veřejně se postavit proti ostře sledovaným protiizraelským událostem v Berlíně. Znovu sklidil kritiku toto léto, když přijal starostu Teheránu. Berlínská státní tajemnice pro federální záležitosti Sawan Chebli (SPD) je iniciátorkou Berlínského senátorského pracovního spolku na boj s antisemitismem, avšak v červnu 2019 sdílela na události v Berlíně pódium s židovským pro-BDS podporovatelem.

Nakonec, německá vláda, která má sídlo v Berlíně, zastává pokrytecký přístup. Prezident Frank-Walter Steinmeier (SPD) navštívil rabbiho Teichtala poté, co byl napaden, ale také pogratuloval íránské vládě, která otevřeně mluví o genocidě proti Izraeli. Kancléřka Angela Merkel, křesťanská demokratka, pravidelně mluví proti antisemitismu, ale její azylová politika přivedla do Německa stovky tisíc antisemitů z muslimských zemí. Také vyjádřila solidaritu s antisemitskými americkými členkami Kongresu Ilhan Omar a Rashidou Tlaib.

Předseda vlády Heiko Maas (SPD) se zúčastnil solidárního modlitebního shromáždění s rabbi Teichtalem v synagoze v Berlíně, avšak na základě jeho rozhodnutí Německo podporuje velký počet protiizraelských rezolucí na Valném shromáždění OSN. Protiizraelský místopředseda vlády Niels Annen (SPD) navštívil íránskou ambasádu v Berlíně, aby oslavil 40. výročí revoluce.

V Berlíně jsou aktivní tři komisaři pro antisemitismus. Existují detailní plány na boj s antisemitismem. Avšak dokud je na nejvyšších úrovních městského úřadu a vlády nápadné pokrytectví, můžeme se pouze dohadovat o vyhlídkách na boj proti berlínskému a německému antisemitismu buď v jeho klasické nebo protiizraelské formě.

05.10.2019 13:05 Lucie Krchňáková441Zdroj: BESA CENTER