Praha Jeruzalém

Parlament kolabující země se groteskně pokořil před teenagerkou v šortkách.

Autor: Giulio Meotti, 30.7.2019 9:08

Jak neslušná a groteskní podívaná byla návštěva Grety Thunbergové ve francouzském parlamentu. Národní shromáždění k poctě švédské dívky, kultovního objektu bohatých, nekřesťanských a postmoderních evropských elit.

Podle eseje francouzského autora Pascala Brucknera to byl „jeden z nejskromnějších dnů v historii francouzského parlamentu“. „To, že francouzští poslanci a vůdci, jako je Macron a Merkelová, visí na rtech mladé dívky v krátkých šortkách, je výrazným ponížením politiky v nejušlechtilějším slova smyslu“.

Společensky se hroutící země vrhající se k nohám malého svatého ekologa. Epilog hodný makronismu, degenerativní jev upadajícího Západu?

„V záchvatu sadomasochistického prožitku Grétě všichni tleskají,“ píše francouzský filozof Michel Onfray. S touto masovou hysterií pro „švédského kyborga“, jak ji Onfray definuje, „vstupujeme do nejvyšší fáze nihilismu“. Je to čas „králových dětí“, říká Onfray, „svět je vzhůru nohama“.

Tady nejde o ochranu životního prostředí. Také Izrael je ekologickou supervelmocí, světovým lídrem v zásobování vodou a sanitaci. Ale izraelská veřejnost ani politici se Grétě neklanějí. Jde o to, že od papeže Františka po Emmanuela Macrona a skrze všechny evropské noviny, parlamenty a univerzity, všichni poklekli před dívkou, která podle její matky „vidí oxid uhličitý pouhým okem“.

Jak se Západ – kolébka rozumu, kulturní střízlivosti a poznání aplikovaného do reality, aby ji učinila lepší – stala tak ubohou scénou?

31.07.2019 08:06 Daniel Žingor1331Zdroj: World Israel News

Klíčová slova