Praha Jeruzalém

Znalci íránských poměrů tvrdí, že si je Chamenei vědom toho, že většina Íránců chce demokracii západního stylu. Dostanou ji?

Autor: Yochanan Visser, 4.1.2019 15:50

Vůdce Islámského džihádu Ziyad Nakhalah tento týden potvrdil, že má Írán v úmyslu zahájit válku proti Izraeli na více frontách.

Při svém pobytu v Teheránu se Nakhalah setkal s nejvyšším vůdcem ajatolláhem Aliem Chameneiem a íránským prezidentem Hassanem Rouhanim a pro televizi Al-Alam řekl, že další konfrontace s Izraelem proběhne na frontách na severu a na jihu země.

Při příští konfrontaci s okupací bude osa odporu pracovat od severu až na jih, dodal Nakhalah s tím, že „zde budou fungovat otevřené kanály spolupráce bez jakýchkoli omezení či limitů.“

„Na každý izraelský útok bude reagováno v celé ose odporu. Na ní se budou podílet všechny síly, neboť budou tvořit jedinou osu,“ chlubil se vůdce Islámského džihádu, když vyzdvihoval „kvalitativní pokrok ve schopnostech palestinského odporu „.

Nakhalah také odhalil, že „celá osa odporu bude spolupracovat“ a má „plán boje proti okupaci „.

Palestinský džihádista také naznačil, že „fronta odboje“ má stále připravené útočné tunely k použití v příští válce s Izraelem, aby vedly k „porážce sionistického projektu“ a jeho vymazání.

Nakhlahova návštěva Íránu přišla poté, co odjel do Libanonu, aby se tam sešel s vůdcem Hizballáhu Hassanem Nasralahem, což je dalším náznak toho, že se tzv. Fronta odporu připravuje na válku proti Izraeli.

Chameneí v pondělí vůdci Islámského džihádu slíbil, že palestinští Arabové nakonec „ustanoví svou vládu v Tel Avivu“ a že „s milostí Alláha v blízké budoucnosti palestinský národ zvítězí“.

Íránský nejvyšší vůdce posílil svou bojovnou rétoriku proti Izraeli poté, co se prezident Donald Trump rozhodl zrušit účast USA na společném komplexním akčním plánu o jaderné dohodě s Íránem.

Jeho poselství ve všech Twetech, které za posledních 8 měsíců odeslal, bylo, že Izrael bude „milostí odporu“ vymazán.

Zvyšováním tlaku na Izrael se Chameneího režim zřejmě pokouší odvrátit pozornost od mnoha problémů íránské společnosti.

Demonstrace proti islamistickému režimu pokračují – zemědělci a důchodci vyrazili do ulic Teheránu a Mashhadu, druhém největším městě Íránu.

Demonstranti zpívali protirežimní popěvky, požadovali právo na slušný život a obviňovali vládu z represí.

Íránští zemědělci požadovali, aby jim režim poskytl vodu s tím, že jsou ochotni zemřít, aby se dobrali svých práv.

„Smrt utlačovatelům, pokoj farmářům; zemědělec raději zemře, nepřijme ponížení; vítězství pochází od Boha, smrt této podvodné vládě a zrádným lidem“, zpívali zemědělci se svými manželkami.

Nakonec basiijské milice Íránských revolučních gard demonstrace násilně rozehnaly a zatkly řadu zemědělců a důchodců.

Írán je už po léta svědkem vzrůstajících lidových nepokojů a velkých protirežimních demonstrací, dnes aktuálně s řidiči nákladních automobilů a podnikateli na největším trhu v Teheránu.

Vlivní Íránci nyní říkají, že je tu reálná možnost, že se politický systém Íránu zhroutí.

Hassan Chomeini, vnuk Ayatolláha Chomeneího, kmotra islámské revoluce v Íránu, tento týden řekl, „že neexistuje žádná záruka, že bude islámský režim nadále existovat, pokud nebude řešit základní problémy, které vyžadují naléhavou pozornost. „

Možný nástupce současného Nejvyššího vůdce Chomeneího dodal, že „záležitosti vztahující se k toleranci, meritokracii, zklidňování represí a pokrytectví“ by měly být režimem bezodkladně řešeny „dříve, než bude příliš pozdě.“

Jiní jako Faezeh Hashemi, bývalý člen íránského parlamentu Majlis a dcera bývalého íránského prezidenta Ayatolláha Akbar Hashemi Rafsanjaniová, v rozhovoru pro agenturu Mostaghel uvedli, že islámská ideologie íránského režimu se „zcela zhroutila“.

„Základy už se zhroutily. Zatím nevidíme jeho fyzické zhroucení, ale i to považuji za velmi dobře možné,“ řekla Hashemi.

Vlivný šiitský duchovní Mohammad Taqi Mesbah Yazdi tento týden připustil, že íránský lid opouští islámské učení a stává se stále více sekulárním.

Během rozhovoru s islámskými novinami „9 Day“ na konci prosince 2018 Yazdi uvedl, že ideály islámské revoluce „se neuskutečnily“ s tím, že tyto ideály zahrnují „politickou svobodu, rovnost a hospodářský pokrok“.

Duchovní vůdce naznačil, že si myslí, že se ideály islámské revoluce projeví až v příštím světě, který vznikne po příchodu Mahdiho, šíitského mesiáše, který vytvoří globální chalifát s hlavním městem Bagdádem.

Znalci íránských poměrů tvrdí, že si je Chamenei vědom toho, že většina Íránců chce západní demokracii a že, jak Yazdi naznačil, je situace v Íránu „kritická“.

Chamenei však nemá v úmyslu přesměrovat svou pozornost z šíření islámské revoluce na řašení problémů íránského lidu, prostě chce, aby Íránci v jednotné linii poslouchali jeho rozhodnutí.

Zdá se, že si režim uvědomuje, že je v nebezpečí a tento týden zakázal sdílení fotografií na Instagramu, což je mezi íránským obyvatelstvem velmi oblíbená platforma sociálních sítí.

Jiné sociální sítě byly v Íránu ze stejného důvodu, pro jaký se režim rozhodl zakázat Instagram, zakázány už dříve: ze strachu z radikálního všelidového povstání.

Vnitřní problémy Íránu pravděpodobně nebudou mít vliv na pokračující íránskou expanzi v Sýrii a Iráku a na přípravu na válku s Izraelem, dokud režim nepadne.

Bývalý irácký vládní představitel ve středu skutečně připustil, že se Írán pokouší převzít Irák, když varoval, že islámská republika rekrutuje sunnitské kmeny v Iráku na budoucí bitvu proti americkým speciálním jednotkám v Iráku.

Atheel al-Nujaifi, bývalý guvernér provincie Ninive, uvedl, že íránská vláda už v současné době má kontrolu nad šíitskou vládou v Iráku.

Součástí nové irácké vlády jsou proíránské strany a tato vláda se stává stále více protiamerickou.

Poté, co prezident Donald Trump koncem prosince navštívil americké vojáky v Iráku, irácký poslanec požadoval mimořádné zasedání iráckého parlamentu, aby se projednalo vyhoštění americké armády z této země.

06.01.2019 07:49 Daniel Žingor502Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova