Praha Jeruzalém

Jakou zprávu předají členové Evropského parlamentu doma – pravdu o kruté a represivní Palestinské samosprávě, nebo lži, kterými je nakrmili Abbas a jeho přátelé?

autor: Bassam Tawil, Gatestone Institute

Palestinská samospráva (PA) chce, aby mezinárodní komunita vyvinula tlak na Izrael, aby „zastavil násilí vůči Palestincům a přestal porušovat mezinárodní právo.“ Tato žádost byla předána členům delegace z Evropského parlamentu, kteří se 8. října sešli v Ramallah s premiérem PA Rami Hamdallem. Během setkání Hamdallah jménem PA také znovu vznesl požadavek, aby byla Palestincům poskytnuta „mezinárodní ochrana“.

Pokud se na Hamdallovu výzvu zástupcům Evropského parlamentu podíváme v kontextu lživé kampaně, kterou vedení PA podněcuje k násilí vůči Izraeli, pak jasně zavání pokrytectvím a prolhaností.

Hamdallah očividně odkazuje na obranná opatření, která Izrael přijal na hranici s Gazou, kde od března 2018 tisíce příznivců hnutí Hamás organizovaly násilné demonstrace. Jako součást protestů připravených Hamásem, kterým se někdy přezdívá „Pochod za návrat“, Palestinci narušovali hranici s Izraelem a vrhali zápalné bomby a výbušniny na izraelské vojáky. Kromě toho také vypouštěli zapálené draky a balóny s výbušninami směrem na izraelské osady poblíž hranice s Gazou.

Hamdallah a jeho nadřízený, prezident Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas si myslí, že Izrael nemá žádné právo bránit se proti teroristické kampani vedené hnutím Hamás a dalšími palestinskými teroristickými organizacemi v pásmu Gaza. Podle jejich názoru je v pořádku, že Palestinci házejí výbušniny na vojáky, ale na druhou stranu je naprosto nepřijatelné, že se tito vojáci brání. Podle překroucené logiky palestinských vůdců všechno začalo tím, že Izrael vystřelil zpět.

Ti, kteří poslali Palestince, aby se střetli s izraelskými vojáky podél hranice s Gazou jsou těmi, kteří nesou zodpovědnost za smrt více než 150 Palestinců a zranění tisíců dalších. Hamásem zkonstruovaný „Pochod za návrat“ není nic jiného než vyhlášením války Izraeli. Je to další fáze palestinské teroristické kampaně, jak donutit Izrael padnout na kolena. Když sebevražedné bombové útoky a rakety nedosáhly svého cíle, totiž přinutit Izrael vzdát se, uchýlili se Palestinci k zápalným drakům a balónům, bodání a střelbě.

Cílem, který Palestinci sledují, je Izrael naprosto zlikvidovat. Úplně celý. Abbas si myslí, že toho může dosáhnout tím, že v mezinárodní sféře povede diplomatickou válku proti Izraeli. Takovou válku, která cílí na delegitimaci a démonizaci Izraele a Židů. Jeho konkurenti v hnutí Hamás jsou přesvědčeni, že Izrael by měl a může být zničen pomocí terorismu a násilí.

Strategie premiéra Palestinské samosprávy (očerňovat Izrael) je součástí dlouho trvající palestinské tradice, jak poštvat svět proti Izraeli.

„Udeřil mě a rozbrečel se“

Ve skutečnosti to jde ruku v ruce se známým arabským rčením: „Udeřil mě a rozbrečel se, zaútočil na mě, aby si mohl stěžovat.“ Toto rčení reflektuje způsob myšlení palestinských vůdců, podle kterého pachatelé předstírají býti obětmi.

Nicméně, zde se jedná o něco víc než o hraní si na oběť. Přístup palestinského vedení je nejen podvodný, ale také výjimečně pokrytecký.

Zatímco si Hamdallah stěžoval, že Izrael „porušuje zákony“, jeho bezpečnostní složky v Judsku a Samaří pokračují v každodenních útocích na veřejnou svobodu, včetně svobody slova. Právě když se v Ramallah konalo ono setkání, palestinská skupina zveřejnila zprávu o rozsáhlém porušování lidských práv ze strany Hamdallových a Abbasových bezpečnostních složek.

Právě, když bylo setkání v plném proudu, bezpečnostní složky Palestinské samosprávy zatkly ve městě Hebron dalšího palestinského novináře Amera Abu Arafeh. Tento novinář, který byl propuštěn o 24 hodin později, řekl, že se ho palestinští vyšetřovatelé pokusili donutit, aby jim dal heslo ke své facebookové stránce.

Delegace z Evropského parlamentu nebyla během setkání s premiérem PA o tomto posledním útoku na palestinská média informována. Není to něco, co by je nebo Evropskou unii zajímalo, protože novinář nebyl napaden Izraelem. Proč by měli mluvit o zatčení palestinského novináře, pokud v něm není angažovaný Izrael?

Evropská delegace neslyšela ani o zprávě, kterou publikovala skupina „Výbor rodin politických vězňů v Judsku a Samaří“. Výbor se skládá z rodinných příslušníků a příbuzných Palestinců, kteří jsou pravidelně a systematicky napadáni bezpečnostními složkami PA, především kvůli svému spojení s palestinskými opozičními skupinami, včetně hnutí Hamas, nebo kvůli otevřené kritice palestinského vedení.

Palestinská samospráva porušuje lidská práva

Zpráva, která byla zveřejněna, zatímco se evropští úředníci nechávali oklamat Hamdallovým žalováním na Izrael, obviňuje Palestinskou samosprávu z vystupňování útoků na veřejnou svobodu v Judsku a Samaří. Toto není něco, co by chtěl Hamdallah sdílet se svými evropskými hosty.

V této zprávě výbor zaznamenal 685 útoků ze strany bezpečnostních složek PA v Judsku a Samaří na veřejnou svobodu pouze v měsíci září. Útoky zahrnují mimo jiné obrovská hromadná zatýkání a držení ve vazbě, předvolání k výslechu, domácí razie a zabavení majetku. Zpráva poukazuje na to, že porušování lidských práv se v porovnání s předchozími měsíci dramaticky zvýšilo.

Dále, podle této zprávy, těsně před Abbasovým proslovem ve Valném shromáždění OSN (27. září) zatkly bezpečnostní složky PA více než 100 Palestinců. Abbas věnoval velkou část svého proslovu odsuzováním Izraele, který obvinil z „dušení Palestinců“ a „podkopávání naší upřímné snahy vybudovat instituce našeho ctěného státu“.

Abbas se nicméně nezmínil, že zatímco řečnil, jeho bezpečnostní složky právě prováděly hromadný zásah proti jeho kritikům a oponentům v Judsku a Samaří. Podle Abbase to není něco, o čem by svět měl vědět. Zlo, které on a ostatní vidí, je pouze na straně Izraele.

Ale zpět ke zprávě, kterou se ani Abbas ani jeho premiér neobtěžují sdílet se zbytkem světa. Podle této zprávy bylo mezi těmi, kteří byli během září zatčeni či zadrženi 37 vysokoškolských studentů, osm učitelů, sedm novinářů, 55 zaměstnanců univerzity a vyučujících, pět inženýrů a 23 obchodníků. Zpráva také odhalila, že čtyři zadržení Palestinci se rozhodli ve vězení držet hladovku na protest proti svému nezákonnému uvěznění.

Znovu jsme tak svědky podvodu a klamu ze strany Abbase a jeho vysoce postavených úředníků v Ramallah. Palestinští vůdci přesvědčili sami sebe, že můžou dál do světa hlásat lži a přitom skrývat pravdu o tom, co se děje v jejich represivním a zkorumpovaném režimu v Judsku a Samaří. Věří, že, když je svět zticha, můžou dál lhát, jak se jim zachce.

Otázkou pak zůstává, zda se mezinárodní komunita vůbec někdy probudí a uvědomí si, že je palestinští vůdci mají za blázny. Delegace z Evropského parlamentu, která navštívila Ramallah je dobrou zkouškou. Jakou zprávu předají její členové doma: pravdu o kruté a represivní Palestinské samosprávě, nebo lži, kterými je nakrmili Abbas a jeho přátelé?

 

Bassam Tawil je arabský muslim působící na Blízkém východě.

26.10.2018 10:12 Lucie Krchňáková703Zdroj: World Israel News

Klíčová slova