Praha Jeruzalém

Izraelská firma zaměřující se na „čisté maso“, Aleph Farms, oficiálně představila první steak vytvořený ze zvířecích buněk, který má zprostředkovat „plný požitek z masa včetně vzhledu, tvaru a struktury hovězích plátků“, sdělila společnost ve středu 12. prosince 2018. Podle jejích slov se jedná o první prototyp laboratorně vytvořeného steaku na světě.

Autoři: NoCamels Team, NoCamels.com, 12. prosince 2018

Aleph Farms uvádí, že její 3D technologie umožňuje napodobovat jak vnitřní, tak povrchovou strukturu tradičního hovězího plátku, ale bez obrovské environmentální stopy, kterou za sebou hovězí zanechává, a jeho podílu na změně klimatu.

„Utváříme budoucnost masného průmyslu – doslova,“ říká spoluzakladatel a výkonný ředitel Aleph Farms, Didier Toubia. „Udělat karbanátek nebo párek z buněk vně zvířete je už tak dost velká výzva, představte si, jak těžké je vytvořit steak z celého svalu.“

„V Aleph Farms nejde o sci-fi. Přenesli jsme vizi do reality vypěstováním steaku za řízených podmínek,“ dodal v prohlášení Toubia.

Klíčového úspěchu nebylo jednoduché docílit. Podle Aleph Farms jednou z překážek bylo „dosáhnout interakce různých typů buněk, aby vybudovaly úplnou tkáň, tak jako v přirozeném prostředí ve zvířeti. Výzva je najít ty správné živiny a jejich kombinaci, která by umožnila mnohobuněčné hmotě, aby účinně srostla dohromady a vytvořila kompletní strukturu.“ Firma uvádí, že tuto bariéru překonala ve spolupráci s Technionem. Nyní může produkovat steak v laboratoři, „aniž by vznikla potřeba obětovat ohromné úseky půdy, vodu, krmivo a další zdroje nutné k chovu dobytka“ a bez užití antibiotik.

„Pro mne je to skvělá zkušenost jíst maso, které vypadá a chutná jako hovězí, ale bylo vypěstované bez antibiotik a nepůsobí žádnou újmu zvířatům ani životnímu prostředí,“ říká Amir Ilan, šéfkuchař restaurace Paris Texas v izraelském Ramat Gan.

Produkt firmy Aleph Farm ještě nebyl uveden na trh, „ale technologie, kterou jsme vyvinuli, je přelomová a znamená velký skok na cestě k výrobě steaku z buněk,“ řekl Toubia.

V roce 2013 představil nizozemský startup Mosa Meat světově první laboratorně vytvořený hamburger – v ceně zhruba 330 000 dolarů. Firma od té doby vybrala přes 8 milionů dolarů, aby mohla uvést svůj produkt na trh.

Aleph Farms je součástí rostoucí sítě udržitelného jídla a startupů v Izraeli a ve světě, zaměřujících se na „čisté maso“ (clean meat) se snahou vyvažovat zvýšenou spotřebu masa narůstající světové populace. Poptávka, vysoké náklady na výrobu masa a spotřeba zdrojů s ním spojená mají neblahý dopad na životní prostředí, varují vědci.

Také Future Meat Technologies se sídlem v Jeruzalémě se pokouší transformovat světovou masnou produkci laboratorně vytvořeným masem. Jejich technologie je založená na výzkumu profesora Yaakova Nahmiase z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Nahmias poukázal na to, že Future Meat je jedinou firmou, která umí vyrobit zvířecí tuk bez chovu zvířat a bez genetické modifikace.

A nový startup JetEat vyvíjí technologii na 3D tisk veganských náhražek masa na rostlinné bázi, které imitují vzhled, strukturu a chuť běžného masa.

Redakčně zkráceno.

 

10.05.2019 10:41 Adéla Pegleyová300Zdroj: NoCamels.com

Klíčová slova