Praha Jeruzalém

Francouzský velvyslanec Danon také uvedl, že Izrael má ve Francii špatný obraz poté, co byli někteří pracovníci velvyslanectví zastaveni na přechodu v Betlémě.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 7. prosince 2022

Francouzský velvyslanec v Izraeli veřejně vystoupil proti nastupujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi poté, co ho rozčílil diplomatický incident, informoval ve středu server Israel National News.

„Je tu možnost, že za Netanjahuovy vlády, která bude ustavena, bude v regionu více násilí,“ řekl podle INN Eric Danon v rozhlasové stanici IDF Galei Tzahal.

Hovořil poté, co bylo některým členům francouzského konzulátu zabráněno ve vstupu do Jeruzaléma přes bezpečnostní kontrolní stanoviště na okraji Betléma.

Dodal, že obraz Izraele v jeho zemi je již nyní na „nízkém bodě“ a podobné epizody ztěžují podporu židovského státu na velvyslanectví v Paříži.

Není to poprvé, co Danon kritizuje Netanjahuovu vládu.

V červnu 2020 hovořil o nejmenovaných „důsledcích“, pokud by Izrael vyhlásil suverenitu nad Judskem a Samařím, což byla možnost, kterou tehdejší premiér Netanjahu nadnesl během tehdy probíhající volební kampaně.

Zpětná reakce by přišla, protože „existují porušení mezinárodního práva různého stupně závažnosti a anexe údolí Jordánu a osad by byla považována za závažnou,“ řekl tehdy v rozhovoru pro Times of Israel.

Odmítl sice spekulovat o konkrétních krocích, které by Paříž učinila v reakci na „něco, co se ještě nestalo“, ale naznačil, že Francie by se řídila tím, co by mohly udělat její evropské země, což by také záviselo na tom, „co se skutečně stane“.

V každém případě k žádnému vyhlášení suverenity doposud nedošlo, ačkoli by se to mohlo stát opět tématem rozhovorů, protože noví koaliční partneři Likudu jsou silnými zastánci této myšlenky.

Danon je velvyslancem své země v Izraeli od června 2019. Jeho rodiče, původem blízkovýchodní a řecko-židovského původu, se narodili v Egyptě, ale po druhé světové válce emigrovali do Francie.

08.12.2022 06:02 Daniel Žingor105Zdroj: World Israel News

Klíčová slova