Praha Jeruzalém

Yossi Dagan, předseda regionální rady Samaří, označil slova Tora Wenneslanda za „antisemitismus nejvyššího řádu“.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 7. prosince 2022

Šéf Regionální rady Samaří v úterý vyzval vládu, aby prohlásila vyslance OSN Tora Wenneslanda za „personu non grata“ poté, co bagatelizoval páteční teroristický útok a vyzval k vyšetřování policisty, který útočníka zabil, informovala hebrejskojazyčná média.

„Yair Lapid nemá ani minimum národní cti,“ řekl Yossi Dagan. „Žádám, aby byl tento lhář vykopnut. Je nemyslitelné, aby vyslanec OSN lhal a hanobil před světem jméno státu Izrael a za svá slova se neomluvil.“

 

„Nemůžeme mlčky přihlížet tomuto závažnému obviňování obětí, kdy ten, kdo byl napaden, kdo bránil svůj život a životy ostatních občanů před zločincem, se stává viníkem při zabití teroristy. Toto závažné hanobení Státu Izrael a vojáků IDF a příslušníků bezpečnostních složek musí být zastaveno a rozdrceno tvrdou rukou, jedná se o antisemitismus nejvyššího řádu,“ pokračoval.

Ministerstvo zahraničních věcí si předtím předvolalo zvláštního koordinátora pro blízkovýchodní mírový proces k „objasnění“, ale poté nepřišlo s prohlášením, z něhož by vyplývalo, že ho nějakým způsobem pokáralo nebo odsoudilo.

Wennesland označil za pouhou „potyčku“ policisty s Ammarem Muflehem, který právě bodl nožem do obličeje příslušníka pohraniční policie a lehce ho zranil. Mufleh chtěl zatýkajícímu policistovi sáhnout po pušce, když policista vytáhl svou pistoli a zastřelil ho.

Na videozáznamu zveřejněném na sociálních sítích je nejprve vidět, jak se dva muži snaží odtrhnout Mufleha od policisty, který mu držel hlavu. Poté se Mifleh částečně uvolní, udeří policistu a jde po jeho pušce. V tu chvíli policista vytáhne svou pistoli a čtyřikrát na teroristu vystřelí, čímž ho zabije.

Zástupce velitele pohraniční policie Amir Cohen pochválil druhého policistu za rychlou a ostražitou reakci, která „zabránila značnému poškození nevinných lidí“. Lapid na Twitteru napsal, že „jakýkoli pokus překrucovat realitu a vyprávět světu falešné příběhy je prostě ostuda. Naše bezpečnostní složky budou i nadále odhodlaně zasahovat proti teroru, ať už zvedne hlavu kdekoli.“

Wennesland, aniž by přiznal okolnosti, zveřejnil tweet, v němž uvedl, že je zabitím „zděšen“, a zaslal „hlubokou soustrast pozůstalé rodině… Takové incidenty musí být plně a rychle vyšetřeny a odpovědní činitelé pohnáni k odpovědnosti“.

Nejblíže k veřejnému pokárání bylo ministerstvo zahraničních věcí, které v sobotu napsalo tweet svého mluvčího Emmanuela Nahshona.

„Tento incident je teroristickým útokem, při kterém byl izraelský policista bodnut do obličeje a život dalšího policisty byl ohrožen a následně útočníka zastřelil. Toto NENÍ ‚potyčka‘ – toto je teroristický útok!“ napsal.

Dagan uvedl, že země s „minimem sebeúcty“ by si takové chování, jako je Wenneslandovo, nenechala líbit.

„V naší zemi není místo pro lidi, kteří využívají svého postavení k tomu, aby jí dělali špatné jméno a poškozovali její bezpečnostní personál. Každý, kdo chce podněcovat a lhát proti Státu Izrael, je drzý a není zde vítán, zvláště když není ochoten se za svá slova omluvit ani poté, co se ukázala jako naprostá lež,“ řekl.

08.12.2022 05:53 Daniel Žingor130Zdroj: World Israel News