Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí také nepravdivě srovnal „násilí na Západním břehu Jordánu, kterého se dopouštějí jak Palestinci, tak izraelští osadníci“.

Autor: Daniel Greenfield, FrontPage Magazine, 5. prosince 2022

V projevu na výroční akci radikálně levicové organizace J Street se ministr zahraničí USA Blinken pustil do nastupující konzervativní izraelské vlády a varoval: „Očekáváme, že nová izraelská vláda s námi bude i nadále spolupracovat na prosazování našich společných hodnot, stejně jako to dělaly vlády předchozí. Budeme i nadále vyjadřovat podporu základním demokratickým principům, včetně respektování práv LGBT komunity“.

Blinken trval na tom, že Bidenův režim bude Izrael „držet vzájemných standardů, které jsme v našich vztazích zavedli v uplynulých sedmi desetiletích“, a „neúnavně pracovat na tom, aby zabránil jakékoli straně podniknout kroky, které by mohly zvýšit nebo dále zvýšit napětí a ještě více oddálit dvoustátní řešení“.

To je sotva eufemismus pro nátlak na Izrael, aby zabránil Židům žít v těch částech Izraele, které si nárokují islámští teroristé.

Navzdory nedávné vlně muslimských teroristických útoků Blinken nepravdivě tvrdil, že „zaznamenal dramaticky vyšší míru násilí na Západním břehu Jordánu (Judea a Samaří), kterého se dopouštějí jak Palestinci, tak izraelští osadníci“.

„Budeme také nadále jednoznačně vystupovat proti jakýmkoli činům, které podkopávají vyhlídky na dvoustátní řešení, mimo jiné včetně rozšiřování osad, kroků směřujících k anexi Západního břehu, narušování historického statu quo na svatých místech, demolicí a vystěhovávání a podněcování k násilí,“ řekl Blinken.

 

Prakticky každý z těchto bodů se týká chování, z něhož Bidenova administrativa obviňuje Izrael, snad s výjimkou „podněcování k násilí“.

 

Blinkenův odkaz na „historický status quo na svatých místech“ je eufemismem pro zákaz Židům modlit se na Chrámové hoře, nejsvětějším místě judaismu, z důvodu islámského fanatismu.

Nakonec Blinken upozornil, že zatímco jeho administrativa je stále nucena pokračovat v „uznávání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Jak prezident při své návštěvě rovněž řekl, Jeruzalém je ústředním bodem národních vizí Palestinců i Izraelců a musí být městem pro všechny jeho obyvatele.“

Tato dvě tvrzení si vzájemně odporují. A Bidenova administrativa se skutečně snaží zvrátit kroky Trumpovy administrativy a vyčlenit Jeruzalém pro teroristy.

Blinken se obořil na Izrael a zdůraznil, že „realita je taková, že Palestinci a Izraelci se dnes netěší stejné míře svobody, bezpečnosti a příležitostí“.

Vedl potlesk pro podporovatele teroristů Hádího Amra, z něhož US administrativa udělala kvazivyslance teroristů usilujících o zničení židovského státu.

06.12.2022 05:43 Daniel Žingor105Zdroj: World Israel News