Praha Jeruzalém

„Chci jen objasnit několik věcí: Došlo k holocaustu. Hitler byl démonickou postavou. A místo toho, aby tomuto dávali prostor, měli by naši političtí vůdci odsoudit a odmítat antisemitismus, kdekoli se skrývá. Mlčení je spoluúčast,“ napsal Biden na Twitteru.

Prezident sice nezmínil Westa jménem, tweet však následoval po rozhovoru rappera s Alexem Jonesem z Infowars, ve kterém řekl, že „miluje každého“, včetně Židů, stejně jako nacistů, dále také mluvil příznivě o Hitlerovi a popíral holocaust.

O několik hodin později West zveřejnil na Twitteru obrázek mísící hákový kříž s Davidovou hvězdou. V reakci na to majitel Twitteru Elon Musk oznámil, že Westův účet byl pozastaven kvůli porušení pravidel Twitteru, která zakazují výzvy k násilí proti jednotlivcům nebo skupinám.

Část Bidenova tweetu kritizující politické představitele za to, že dali antisemitismu prostor, se zdá být odkazem na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který v posledních dnech vyvolal pozdvižení poté, co hostil Westa a Nicka Fuentese, jež se hlásí k ideologii o nadřazenosti bílé rasy, na večeři ve svém sídle v Mar-a-Lago na Floridě.

V pondělí řada republikánů v Senátu Trumpa kvůli schůzce odsoudila.

V rozhovoru s Lelandem Vittertem z NewsNation Pence řekl, že Trump „se mýlil, když dal místo u stolu bílému nacionalistovi, antisemitovi a popírači holocaustu, a myslím si, že by se za to měl omluvit a měl by tyto lidi odsoudit, stejně tak jako jejich nenávistnou rétoriku bez výhrad.“

V úterý se na schůzi připojil vůdce senátní menšiny Mitch McConnell. I když nezmínil Trumpa jménem, McConnell řekl: „V Republikánské straně není prostor pro antisemitismus nebo nadřazenost bílé rasy. A kdokoli se setká s lidmi, kteří obhajují tento názor, je podle mého soudu vysoce nepravděpodobné, že by kdy byl zvolen prezidentem. Spojených států.“

Autor: Elad Benari, 2. prosince 2022

03.12.2022 09:46 Kristýna Kupková122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News