Praha Jeruzalém

Saadi byl zodpovědný za řadu střeleckých útoků a poskytoval zbraně dalším teroristům.

Autor: Pesach Benson, TPS, 1. prosince 2022

Muhammad Ajmán al-Saádí, velitel palestinského Islámského džihádu, který byl ve čtvrtek ráno zabit při přestřelce s izraelskými bezpečnostními silami ve vesnici Burkin, se minulý týden podílel na únosu drúzského chlapce z palestinské nemocnice.

Tiran Fero, osmnáctiletý student z drúzské vesnice Dalijat al-Karmel, byl hospitalizován v Jeninu poté, co byl těžce zraněn při autonehodě. Palestinští ozbrojenci, kteří se zřejmě domnívali, že Fero je tajný izraelský voják, ho z nemocnice unesli.

Podle Ferovy rodiny byl chlapec zabit, když ozbrojenci odpojili Tirana od lékařského vybavení v nemocnici Ibn Sina v Jeninu. Ozbrojenci nakonec tělo propustili a Fero byl uložen k poslednímu odpočinku v den, kdy by mu bylo 18 let.

Saadí velel brigádě PIJ v Jeninu. Podle izraelských vojenských představitelů byl Saadi zodpovědný za řadu střeleckých útoků a poskytoval zbraně dalším teroristům.

Spolu se Saadím byl zabit také Naím Džamál Zubajdí, člen Brigády mučedníků Al-Aksá napojené na Fatah.

V rámci probíhajícího zátahu proti terorismu v Judeji a Samaří zmařily IDF 500 teroristických útoků a zatkly více než 2 500 podezřelých osob. Operaci Wave Breaker zahájily IDF po vlně palestinských teroristických útoků na jaře, při nichž zahynulo 19 lidí.

Celkem bylo v roce 2022 při palestinských teroristických útocích zabito 31 lidí.

02.12.2022 05:21 Daniel Žingor98Zdroj: United with Israel