Praha Jeruzalém

„Domnívám se, že většina Kanaďanů stále podporuje Izrael a jeho podpora je tedy mainstreamová,“ říká stratég konzervativců Georganne Burke.

Autor: Atara Beck, World Israel News, 28. listopadu 2022

Chaim Silberstein, zakladatel a předseda nevládní organizace „Keep Jerusalem“, a Ran Ishay, vedoucí Jeruzalémského centra pro aplikovanou politiku (KJ), oslavili oznámení předsedy kanadské Konzervativní strany Pierra Poilievra, že v případě svého zvolení přesune velvyslanectví své země do Jeruzaléma.

Nevládní organizace se s Polievrem setkala minulé pondělí v Ottawě na Parlamentním vrchu. Přítomni byli také izraelští diplomaté a kanadští poslanci, včetně místopředsedkyně opozice Melissy Lantsmanové.

„Během volební kampaně jsem řekl, že uznávám Jeruzalém jako hlavní město Izraele, a dnes jako vůdce opozice, předseda Konzervativní strany a úřadující poslanec parlamentu znovu jasně a jednoznačně říkám – Jeruzalém je hlavním městem Izraele, a až budu zvolen kanadským premiérem, postarám se o to, aby se velvyslanectví přesunulo z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ řekl Poilievre shromážděným.

„Účelem naší návštěvy v Kanadě,“ řekl Silberstein, „bylo právě toto: vyslechnout si toto jasné a oficiální prohlášení od kanadských poslanců a zejména od vůdce opozice, který se možná stane příštím premiérem.“

Silberstein a Ishay, který dříve působil jako generální ředitel jeruzalémského ministerstva a diplomatický poradce na ministerstvu zahraničních věcí, poskytli komplexní informace o výzvách, kterým Jeruzalém čelí zevnitř i zvenčí, spolu s možnými řešeními, uvedla organizace v tiskové zprávě.

„Máme v úmyslu rozvíjet spolupráci s dalšími mezinárodními stranami v otázce Jeruzaléma,“ uvedl Silberstein.

Georganne Burkeová, konzervativní stratég a odborník na komunikaci, vyjádřila optimismus, že Poilievre uspěje a splní svůj závazek přesunout velvyslanectví.

„Plně věřím, že Pierre Poilievre přesune kanadské velvyslanectví do Jeruzaléma,“ uvedla pro World Israel News. „Za dobu, co ho znám, byl Pierre vždy silným, zásadovým a oddaným zastáncem Izraele. Je také přesvědčen, že suverénní národ má právo určit si své hlavní město. A právě tam patří naše velvyslanectví.“

V současné době jsou u moci liberálové s menšinovou vládou, v jejímž čele stojí Justin Trudeau, který vykonává své druhé funkční období. Jak prohlášení lídra konzervativců ovlivní kanadské voliče v příštích volbách?

„Domnívám se, že většina Kanaďanů stále podporuje Izrael, a jeho podpora je tedy hlavním proudem,“ řekla Burkeová. „Nemyslím si, že mu závazek přesunout velvyslanectví ublíží – ve skutečnosti to upevní jeho podporu v mnoha částech kanadské společnosti.“

Poilievre „má vynikající šanci porazit liberály“, řekla Burkeová. „Ekonomika trpí, což znamená, že trpí i Kanaďané.“

Opoziční lídr „je vynikající komunikátor a dokáže složitá témata destilovat tak, aby je lidé dokázali strávit,“ pokračovala.

„Znovu sjednotil konzervativní rodinu, která byla po porážce Stephena Harpera v roce 2015 roztříštěná. Řekla jsem mnoha svým liberálním přátelům, kteří Pierrovi fandili, aby vyhrál, a mysleli si, že je nevolitelný, že byste si měli dávat pozor na to, co si přejete.“

„Strana má přes 600 000 členů, což je nejvíce v její historii. Pierre své poselství šíří netradičními kanály. Liberálové by se měli obávat, velmi obávat.“

29.11.2022 05:59 Daniel Žingor58Zdroj: World Israel News

Klíčová slova