Praha Jeruzalém

Poslanec Avi Maoz se stane náměstkem ministra nového Úřadu pro židovskou národní identitu v rámci úřadu premiéra.

Autor: Hezki Baruch 27. listopadu 2022 20:08

Strana Noam podepsala v neděli večer koaliční dohodu s Likudem, čímž vůdce opozice a kandidát na premiéra Benjamin Netanjahu získal svou druhou koaliční dohodu.

Součástí dohody je, že jednočlenná frakce v Knesetu, kterou zastupuje šéf strany a poslanec Avi Maoz, získá kontrolu nad novým úřadem, který vznikne v příští vládě.

Maoz bude jmenován náměstkem ministra úřadu předsedy vlády a bude mít kontrolu nad Úřadem pro židovskou národní identitu, který bude vytvořen v rámci úřadu předsedy vlády.

Dále bude Maozovi svěřena kontrola nad úřadem Nativ, který je pověřen řízením vztahů mezi Státem Izrael a Židy žijícími ve východní Evropě.

V pátek Otzma Jehudit podepsala koaliční dohodu s Likudem, podle níž bude předseda strany Itamar Ben-Gvir jmenován ministrem národní bezpečnosti – což je rozšíření stávajícího úřadu ministra veřejné bezpečnosti.

Kromě toho bude Jicchak Wasserlauf jmenován ministrem pro Negev a Galileu; Amichaj Elijahu bude jmenován ministrem pro kulturní dědictví – vznikne tak úřad pro správu archeologických nalezišť, mimo jiné v Judeji a Samaří; Almog Cohen se stane náměstkem ministra hospodářství, i když toto jmenování je předběžné a může být nahrazeno jinou funkcí; Tzvika Foghel bude předsedou Výboru pro veřejnou bezpečnost Knesetu; a Limor Son Har-Melech bude předsedat Zvláštnímu výboru Knesetu pro Izraelský občanský fond.

K dokončení sestavení nové vlády musí Netanjahu dokončit jednání s Náboženskou sionistickou stranou, Šasem a Sjednoceným judaismem Tóry.

28.11.2022 05:31 Daniel Žingor79Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova