Praha Jeruzalém

Odstupující premiér při přísaze 25. zasedání Knesetu: „Vojáci IDF nebudou vyšetřováni FBI ani žádným cizím orgánem či zemí.“

Autor: Gary Willig 15. listopadu 2022 17:41

Premiér Jair Lapid během úterní přísahy 25. Knesetu udeřil na rozhodnutí americké administrativy zahájit vyšetřování FBI v souvislosti se smrtí Šírin Abú Aqleh z Al-Džazíry.

„IDF je morální a etická armáda. Vojáci IDF a jejich velitelé brání Stát Izrael. IDF důkladně vyšetřuje jakoukoli nestandardní událost a jsou oddány hodnotám a zákonům demokracie,“ řekl Lapid.

„Naši vojáci nebudou vyšetřováni FBI ani žádnou jinou zahraniční zemí či subjektem, ať už je jakkoli přátelský. Své vojáky nenecháme napospas zahraničnímu vyšetřování. Svůj důrazný protest jsme sdělili Spojeným státům,“ dodal.

Vyšetřování FBI ohledně smrti Abu Aqleh, ke které došlo během přestřelky mezi jednotkami IDF a arabskými teroristy v Jeninu 11. května, bylo zveřejněno včera.

Ministr obrany Benny Gantz označil rozhodnutí Bidenovy administrativy zahájit vlastní vyšetřování poté, co Izrael provedl vyšetřování ve spolupráci s USA, za „chybu“.

„IDF provedla profesionální a nezávislé vyšetřování, které bylo předloženo americkým představitelům, jimž byly sděleny podrobnosti případu. Předal jsem představitelům USA vzkaz, že stojíme na straně vojáků IDF a že nebudeme spolupracovat s externím vyšetřováním,“ řekl Gantz.

Vyšetřování IDF dospělo k závěru, že ačkoli existuje „vysoká pravděpodobnost“, že Abu Aqleh byla náhodně zasažena kulkou vypálenou vojákem IDF, nebylo možné s jistotou určit, že se tak stalo. Kromě toho se ukázalo, že kulka, která ji zabila, byla příliš poškozená na to, aby bylo možné po analýze pod dohledem profesionálních zástupců amerického bezpečnostního koordinátora pro Izrael a Palestinskou samosprávu (USSC) určit, ze které zbraně byla vystřelena.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v reakci na zveřejnění výsledků vyšetřování IDF uvedl: „Vítáme, že Izrael tuto tragickou událost přezkoumal, a znovu zdůrazňujeme, že v tomto případě je důležité, aby byla vyvozena odpovědnost, například aby byly stanoveny zásady a postupy, které by v budoucnu zabránily podobným incidentům.“

V červenci USA zveřejnily výsledky balistického zkoumání střely, kterou Abu Aqleh zemřela.

Ministerstvo zahraničí uvedlo: „Po mimořádně podrobné forenzní analýze nemohli nezávislí odborníci z řad třetích stran v rámci procesu, na který dohlížel americký bezpečnostní koordinátor (USSC), dospět k definitivnímu závěru ohledně původu kulky, která zabila palestinsko-americkou novinářku Shireen Abu Aqleh. Balističtí experti zjistili, že kulka byla značně poškozená, což bránilo jednoznačnému závěru.“

16.11.2022 05:52 Daniel Žingor136Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova