Praha Jeruzalém

„Přijde den, kdy náš lid přinese vlajku Palestiny nad jeruzalémské kostely a k jeruzalémským mešitám a Haram aš-Šarífu (Chrámové hoře),“ řekl velvyslanec Palestinské samosprávy.

Od: Associated Press, 12. listopadu 2022

Klíčový výbor OSN v pátek schválil návrh rezoluce vyzývající Mezinárodní soudní dvůr, aby urychleně vydal stanovisko k právním důsledkům údajného upírání práva Palestinců na sebeurčení.

Proti tomuto opatření se ostře postavil Izrael, který tvrdil, že by zničilo jakoukoli šanci na usmíření s Palestinci.

Hlasování ve Zvláštním politickém a dekolonizačním výboru Valného shromáždění proběhlo v poměru 98:17, přičemž 52 členů se zdrželo hlasování. Rezoluce nyní poputuje do 193 členného shromáždění k závěrečnému hlasování před koncem roku, kdy je její schválení prakticky jisté.

 

Proti rezoluci hlasovaly spolu s Izraelem tyto země: Rakousko, Bulharsko, Kanada, Česká republika, Estonsko, Německo, Guatemala, Maďarsko, Itálie, Libérie, Litva, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Spojené státy.

Spojené království a Francie se zdržely hlasování.

Všechny arabské státy, včetně nových spojenců Izraele Bahrajnu a SAE, protiizraelské opatření schválily. Ukrajina rovněž hlasovala pro.

Návrh tvrdí, že Izrael porušil palestinská práva na sebeurčení „svou dlouhodobou okupací, osidlováním a anexí palestinského území okupovaného od roku 1967, včetně opatření zaměřených na změnu demografického složení, charakteru a statusu svatého města Jeruzaléma, a přijetím souvisejících diskriminačních právních předpisů a opatření“.

Chtěl by soud požádat o stanovisko k tomu, jak tyto izraelské politiky a postupy „ovlivňují právní status okupace a jaké právní důsledky z tohoto statusu vyplývají pro všechny státy a OSN“.

Výzva k vydání nového stanoviska byla jednou ze šesti rezolucí týkajících se Palestiny, které výbor v pátek schválil.

Stanoviska soudu jsou nezávazná.

Před hlasováním se Izrael v OSN. Velvyslanec Gilad Erdan řekl členským zemím OSN, že mají na výběr, zda podpoří jednání, nebo „budou spoluviníky při ničení jakékoli naděje na usmíření“ a udržování izraelsko-palestinského konfliktu.

Varoval, že „zapojení soudního orgánu do desítky let trvajícího konfliktu jen proto, aby diktoval požadavky jedné strany druhé, zajišťuje mnoho dalších let stagnace“.

„Kooptováním soudu,“ řekl Erdan, „Palestinci získávají dokonalou záminku k dalšímu bojkotu jednacího stolu, aby konflikt přetrval.“

Palestinský velvyslanec v OSN Rijád Mansúr po hlasování vyjádřil vděčnost členským státům, které schválily všech šest rezolucí, a citoval projev palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse na výročním Valném shromáždění v září, který vyzval k mobilizaci „všech složek našeho mezinárodního právního řádu, včetně mezinárodní justice“.

Mansúr poděkoval zemím, které rezoluci podpořily, a uvedl, že „nic neospravedlňuje hlasování s izraelskou okupací a anexí, její vysídlování a vyvlastňování našeho lidu“.

„Náš lid má právo na svobodu,“ řekl. „Tato okupace bude muset skončit.“

„Přijde den, den, kdy náš lid přinese vlajku Palestiny nad jeruzalémské kostely a k jeruzalémským mešitám a Haram aš-Šarífu,“ dodal Mansúr s odkazem na muslimský název pro Chrámovou horu, nejsvětější místo judaismu a třetí nejsvětější místo islámu po Mekce a Medíně.

Na této zprávě se podílela agentura World Israel News.

13.11.2022 06:43 Daniel Žingor455Zdroj: World Israel News

Klíčová slova