Praha Jeruzalém

Izraelské letecké firmy představí nejmodernější techniku na největší letecké akci v Perském zálivu.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 2. listopadu 2022

Na znamení neustále se zlepšujících vztahů se Izrael poprvé zúčastní nadcházejícího mezinárodního leteckého veletrhu v Bahrajnu.

Tato prestižní letecká akce je největší svého druhu v Perském zálivu a setkávají se na ní přední osobnosti leteckého průmyslu s podnikatelským, obranným a vládním sektorem, aby v pavilonech, kde firmy prezentují své výrobky, uzavíraly dohody a zkoumaly oblasti spolupráce.

Letecká přehlídka, která se koná každé dva roky, se koná na letecké základně v Sachíru ve dnech 9.-11. listopadu.

Společnost Israel Aerospace Industries oznámila, že představí „celou řadu svých nejmodernějších leteckých výrobků“, včetně civilních radarových systémů a elektronických komponentů, stejně jako systémů protivzdušné obrany, pobřežních a bezpilotních letounů.

„Abrahámské dohody nám poprvé otevřely dveře k účasti na této výstavě a ke spolupráci s našimi sousedy při řešení společných hrozeb, kterým v regionu čelíme,“ uvedl Amir Peretz, předseda představenstva IAI.

V izraelském pavilonu letecké výstavy se představí také společnosti Rafael Defense Systems a Elbit Systems.

Izraelský vývoz zbraní dosáhl v roce 2021 historicky nejvyšší hodnoty 11,3 miliardy dolarů. Prodeje nadále prudce rostou díky vyšším výdajům na obranu v Evropě, zvýšenému zájmu o izraelské vojenské technologie a větším objednávkám.

Přehlídka však není jen o obranných technologiích.

Server Media Line informoval, že izraelská firma SpacePharma bude vystavovat miniaturizovanou laboratoř pro farmaceutické experimenty ve vesmíru. Laboratoř mohou vědci pracující ze Země ovládat na dálku a byla již použita při několika letech NASA a SpaceX.

Na oslavu druhého roku platnosti Abrahámských dohod se ve čtvrtek v Bahrajnu zúčastnili mnohonárodního seskoku parašutisté z Izraele, Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a USA. IDF uvedly, že seskoku se zúčastnilo 40 jejich parašutistů.

03.11.2022 05:27 Daniel Žingor88Zdroj: United with Israel

Klíčová slova