Praha Jeruzalém

Izraelský ministr obrany sděluje svému ukrajinskému protějšku, že do Kyjeva nelze předat žádné zbraně. Ukrajina souhlasí se spoluprací s Izraelem na vývoji civilního systému včasného varování.

Od: World Israel News, 24. října 2022

Izraelský ministr obrany Benny Gantz v pondělí jednal se svým ukrajinským protějškem a snažil se ukončit ukrajinské snahy tlačit na Izrael, aby Kyjevu předal zbraně.

Podle prohlášení vydaného ministerstvem obrany v pondělí odpoledne Gantz hovořil s ukrajinským ministrem obrany Oleksiem Reznikovem, vyjádřil mu soustrast v souvislosti s tragickými ztrátami na životech při nedávných ruských útocích a podělil se o své obavy „ohledně humanitární krize v důsledku války“.

Během jejich rozhovoru Reznikov informoval Gantze o nedávném vývoji války s Ruskem, zatímco Gantz zopakoval stanovisko izraelské vlády, že není schopna předat Ukrajině zbraňové systémy.

Od vypuknutí války 24. února Kyjev usiluje o izraelský protiraketový systém Iron Dome a také o nový laserový obranný systém „Iron Beam“.

Izrael, který oba systémy vyvinul s podporou USA, vetoval pokusy Washingtonu nabídnout tyto technologie Ukrajině kvůli obavám, že by to poškodilo vztahy Jeruzaléma s Moskvou.

„Ministr Gantz zdůraznil postoj Izraele, který stojí na straně ukrajinského lidu a Západu, a vyjádřil odhodlání podpořit Ukrajinu prostřednictvím dodávek humanitární pomoci a životně důležitého obranného vybavení,“ uvedlo v pondělí ministerstvo obrany.

 

„Gantz rovněž zdůraznil operační omezení, kterým čelí Stát Izrael. V důsledku toho Izrael neposkytne Ukrajině zbraňové systémy.“

Navzdory zprávám z tohoto týdne, že Kyjev odmítl spolupracovat s izraelskými představiteli obrany na vývoji civilního systému včasného varování, v pondělí izraelské ministerstvo obrany prohlásilo, že Reznikov se s Gantzem dohodl na spolupráci s Izraelem na tomto projektu.

Vzhledem k tomu, že Kyjev je bombardován ruskými údery, včetně těch, které využívají íránské bezpilotní letouny Šahed-136, Izrael nabídl, že dodá Ukrajině systém včasného varování před raketami, který může pomoci civilistům dostat se do bezpečí před blížícím se bombardováním.

V uniklém dopise ukrajinského velvyslanectví v Izraeli izraelskému ministerstvu zahraničních věcí, který na Twitteru zveřejnil novinář z Axios, se ukrajinští diplomaté vyjádřili, že země má „velký zájem získat od Izraele (v co nejkratších termínech) zejména obranné systémy: V tomto případě se jedná o izraelskou podporu v oblasti výcviku ukrajinských operátorů.“

Pozoruhodné je, že systém krátkého dosahu Iron Beam zatím není v Izraeli funkční a Patriot se vyrábí v USA.

Ukrajina zdůraznila důležitost co nejrychlejšího obdržení systémů vzhledem k „vysoké pravděpodobnosti rychlých dodávek balistických raket Fateh-110 a Zolfaghar z Íránu do Ruské federace“.

25.10.2022 05:04 Daniel Žingor496Zdroj: World Israel News

Klíčová slova