Praha Jeruzalém

Ve svých nových pamětech „Bibi: Můj příběh,“ které vyjdou tento týden, Netanjahu vysvětluje, jak ovlivnil americkou politiku na Blízkém východě za Trumpovy vlády.

Od: World Israel News, 16. října 2022

Ve svých nových pamětech, jejichž vydání je naplánováno na 18. října, izraelský opoziční vůdce a bývalý premiér Benjamin Netanjahu popisuje, jak se mu podařilo ovlivnit americkou zahraniční politiku týkající se izraelsko-palestinského konfliktu, uvedl deník The Guardian, který získal předběžnou kopii knihy.

Netanjahu tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi sdělil, že Palestinci jsou „nepřátelští a chtějí mít hranici tak blízko Tel Avivu, jako je most George Washingtona blízko Trump Tower“, uvedl Guardian. „Trvalý mír, jak bylo Trumpovi řečeno, je stejně pravděpodobný jako ‚díra v jednocihlové zdi’“.

Netanjahu také odhalil dvojí řeč Palestinců – jednu věc říká anglicky a zcela jinou arabsky.

K přesvědčení prezidenta, aby odstoupil od jaderné dohody, použil mapy raketových základen Hizballáhu a zpravodajské informace Mossadu o Íránu, napsal Guardian.

Podle recenze Netanjahu – nejdéle sloužící izraelský premiér – popsal svůj úspěch u Trumpovy administrativy a zmínil Trumpovo odstoupení od dohody, přesun americké ambasády do Jeruzaléma, uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami ze strany Washingtonu a podpis Abrahamských dohod.

V knize není zmínka o tom, že by Trump Netanjahua proklínal, protože zavolal prezidentu Joe Bidenovi, aby mu pogratuloval k vítězství ve volbách v roce 2020, poznamenává Guardian.

„Houstone, my jsme ten problém!“

Kniha však obsahuje to, co recenze popisuje jako „barvité detaily ze soukromých schůzek“, a Netanjahuovo označení Trumpa za prezidenta s „vrozenou neúctou“.

Při popisu Trumpova prvního setkání s tehdejším izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v květnu 2017 Netanjahu skutečně píše: „Když byl s Rivlinem, Trump vyhrkl: ‚Bibi nechce mír‘. Z nějakého nepochopitelného důvodu se tato bomba nedostala na veřejnost.“

Stejný popis schůzky podal ve své knize i Trumpův velvyslanec v Izraeli David Friedman.

Podle recenze Guardianu „Netanjahu říká, že Ron Dermer, tehdejší izraelský velvyslanec v USA, byl ‚ohromen‘. Nebylo to: ‚Houstone, máme problém‘. Bylo to: ‚Houstone, my jsme ten problém!’“.

Kniha podle Amazonu obsahuje také odhalující popis Netanjahuových „často bouřlivých! vztahů a jednání s prezidenty Barackem Obamou a Billem Clintonem.

„Od vojáka ke státníkovi“

Bývalý premiér, vychovaný v přesvědčené sionistické rodině – jeho otec Benzion Netanjahu byl aktivistou revizionistického sionistického hnutí, který ve Spojených státech lobboval za vznik židovského státu – „vypráví o svém vlastním vývoji od vojáka ke státníkovi a zároveň poskytuje jedinečný pohled na vůdcovství, napjatou geopolitiku Blízkého východu a své úspěšné úsilí o osvobození izraelské ekonomiky,“ uvádí se v popisu knihy.

Netanjahu a jeho bratři Iddo a Yonatan (Yoni) sloužili v elitních bojových jednotkách IDF. Druhý z nich, známý jako izraelský hrdina, vedl v roce 1976 záchrannou misi na osvobození 106 rukojmích držených na letišti Entebbe v Ugandě, když byl zabit v akci.

17.10.2022 05:38 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova