Praha Jeruzalém

Chrámovou horu navštívilo přes 1 000 Židů, zatímco skupina Arabů se zabarikádovala v mešitě Al Aksá a odpalovala na ně ohňostroje.

Od: Israel National News 27. září 2022, 8:22

Během dvou dnů Roš hašana a v předvečer svátku se na Chrámovou horu vydalo modlit 1 083 Židů. To je dvakrát více než loni, kdy na Chrámovou horu vystoupilo na židovský Nový rok 572 Židů.

Během dvou dnů samotného svátku se na Chrámové hoře modlilo 656 Židů, což je přesně dvakrát více než loni, kdy se na tomto nejposvátnějším místě judaismu modlilo 328 Židů.

V předvečer svátku Roš hašana vystoupilo na Chrámovou horu k modlitbě 427 Židů.

Mnoho muslimů se na Chrámové hoře zabarikádovalo uvnitř mešity a střílelo z ní ohňostroje. Policie, které bylo znemožněno vstoupit do mešity, aby je vyvedla, přivedla Židy na Chrámovou horu po pravidelné sváteční trase za značně zvýšené ostrahy pod velením okresního velitele Dorona Turgemana, který byl sám v oblasti po oba sváteční dny. Na místě byl přítomen také policejní komisař Kobi Šabtaj.

Zaznělo také, že se jedná o deklarace, jejichž cílem je uvést veřejnost v omyl a vyvolat eskalaci, a že podněcování tohoto druhu by se nemělo naslouchat. Bezpečnostní složky rovněž uvedly, že nedochází k žádné změně praxe, která na Chrámové hoře existuje již mnoho let v souvislosti s muslimskými modlitbami nebo návštěvami Izraelců a turistů na tomto místě.

Mezitím předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zavolal ministru obrany Bennymu Gantzovi u příležitosti svátku Roš hašana a popřál mu šťastný nový rok. Oba také jednali o bezpečnostní situaci v Judeji a Samaří a o posílení bezpečnostní koordinace. Naposledy spolu oba hovořili před dvěma měsíci při setkání v Moktě v Ramalláhu.

28.09.2022 04:46 Daniel Žingor85Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova