Praha Jeruzalém

Ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení na podporu územní celistvosti Ukrajiny, zatímco Moskva tvrdí, že anexi podporuje drtivá většina obyvatel.

Autor: Gary Willig 27. září 2022 20:34

Izraelské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že Izrael neuzná výsledky referend konaných v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny.

„Izrael uznává svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a neuzná výsledky referend ve východních oblastech Ukrajiny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Kremlem podporované proruské úřady si nárokovaly vítězství v referendech o tom, zda mají být oblasti Ukrajiny okupované Ruskem připojeny k Rusku, nebo vráceny Ukrajině.

Oficiální místa v Moskvě uvedla, že voliči se v drtivé většině rozhodli pro připojení k Rusku, přičemž v Chersonu se pro připojení vyslovilo 87 % voličů a v Záporoží 92 %.

Vladimir Saldo, který byl jmenován vůdcem Chersonské oblasti, napsal na sociálních sítích: „Už teď je jasné, že drtivá většina lidí podpořila otázku odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku.“

Západní země odsoudily krok ruského prezidenta Vladimira Putina uspořádat referenda a varovaly, že hlasování bude pravděpodobně zmanipulováno tak, aby podpořilo Putinem preferovaný výsledek.

28.09.2022 04:38 Daniel Žingor95Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova