Praha Jeruzalém

„Teď přidávají vlastní obsah, jako například „Yossi je Mohamedův soused“, o osadách, o soužití,“ rozčiluje se jeden z rodičů z východního Jeruzaléma.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 19. září 2022

Arabské vzdělávací instituce ve školách ve východním Jeruzalémě, které financuje izraelská vláda, vyhlásily na pondělí generální stávku kvůli učebnicím ministerstva školství, které obsahují fakta o geografii Izraele a nabádají k náboženské toleranci.

Školy zrušily všechny vyučovací hodiny kvůli „pokusům okupační vlády (Izraele) učit jejich děti nepravdivým a zkresleným materiálům, které vyhovují izraelské okupaci“, uvádí se v prohlášení, které zveřejnil zpravodajský server WAFA kontrolovaný Palestinskou samosprávou.

Ziad al-Šamali, obyvatel východního Jeruzaléma, jehož děti navštěvují místní školy, řekl pro Al-Džazíru, že izraelské „zásahy“ do osnov arabských škol představují pro palestinskou společnost velkou hrozbu.

 

„Nyní přidávají vlastní obsah, jako například ‚Josi je Mohamedův soused‘, o osadách, o soužití,“ řekl al-Šamali. „Pohráli si s učebnicemi arabštiny, náboženství, dějepisu a zmírnili jakékoli národní odkazy.“

Dodal, že „je pravděpodobné, že budeme ve stávce pokračovat a stupňovat ji. Budeme také pokračovat v protestech před školami a budeme vyzývat mezinárodní instituce, aby zasáhly.“

Bezpečnostní blogger Abu Ali Express uvedl, že materiál, proti kterému arabské školy ostře protestovaly, obsahoval prohlášení, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele, obrázek izraelské vlajky na jedné stránce učebnice a prohlášení o náboženské toleranci, například že „(v Izraeli) jsou různá náboženství, ale všechna mají jednoho Boha“.

V prohlášení bylo ministerstvu školství vytýkáno, že odebralo licence k výuce školám ve východním Jerualemu, které otevřeně propagovaly násilí proti Státu Izrael a antisemitismus. Zároveň vybízelo studenty k uctívání a připomínání terorismu.

Podle prohlášení byly dalším školám zaslány varovné dopisy, že výuka materiálů podněcujících k násilí může vést k uzavření jejich institucí.

Učebnice „judaizace a izraelizace“ byly dodány pouze do škol ve východním Jeruzalémě, protože tyto instituce dostávají přímé finanční prostředky od izraelské vlády. Na podporu protestu však byly v pondělí uzavřeny také školy v oblastech kontrolovaných Palestinskou samosprávou v Judeji a Samaří a v pásmu Gazy.

21.09.2022 05:11 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova