Praha Jeruzalém

Aktivisté doufají, že v příštím roce navštíví posvátné místo v Jeruzalémě 100 000 Židů.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 15. 9. 2022

Židovští věřící navštěvující Chrámovou horu tento týden zaznamenali nový rekord, když počet návštěv Židů na svatém místě od začátku židovského roku poprvé v novodobé historii překročil hranici 50 000 osob.

Toto precedentní číslo s velkým náskokem překonalo všechny předchozí roky, které se zastavily na čísle menším než 30 000.

Podle sčítání organizace „Beyadenu – pro Chrámovou horu“ představuje toto číslo 95% nárůst oproti loňskému roku, kdy Chrámovou horu navštívilo pouze 25 582 Židů, a 69% nárůst oproti předchozímu rekordu 29 420.

Tom Nisani, generální ředitel organizace Beyadenu, ve čtvrtek uvedl, že „navzdory omezením, obtěžování, omezenému počtu pěti hodin denně a omezení pouze ve všední dny, navzdory tomu všemu – byl letos překonán rekord v návštěvnosti Židů. Židovský lid se vrací na Chrámovou horu. Dalším cílem je 100 000 návštěvníků ročně“.

Assaf Fried ze správy Chrámové hory řekl, že „dramatický rekord na Chrámové hoře je výsledkem velké proměny, která se na Chrámové hoře odehrála v posledních sedmi letech. Chrámová hora se proměnila z dějiště bojů, které zůstávaly na okraji, v místo Tóry a modlitby.“

Návštěvy Židů na Chrámové hoře jsou časově a prostorově omezené, stejně jako počet návštěvníků, kterým je v danou dobu povolen přístup.

Chrámová hora, kde byl postaven První a Druhý chrám, je nejposvátnějším místem judaismu. Křehký status quo, kterým se Chrámová hora řídí, sahá až do roku 1967, kdy Izrael během šestidenní války osvobodil jeruzalémské Staré město od Jordánska.

Mnohé rabínské autority zakazují Židům vstup na Chrámovou horu z důvodů rituální nečistoty, která se na posvátné místo vztahuje dodnes. V posledních letech některé rabínské názory tvrdí, že Židé mohou navštěvovat jen určité oblasti esplanády.

Na této zprávě se podíleli pracovníci organizace United with Israel.

18.09.2022 06:12 Daniel Žingor90Zdroj: United with Israel

Klíčová slova