Praha Jeruzalém

Rusko kategoricky popřelo ukrajinské tvrzení, že plánuje vypálit rakety na Židy, kteří navštíví Uman.

Autor: Debbie Reissová, World Israel News, 15. září 2022

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov sdělil izraelskému velvyslanci v Moskvě Alexandru Ben Zvi, že jeho země nemůže zaručit bezpečnost židovských poutníků, kteří navštíví ukrajinský Uman na nadcházející velký svátek Roš hašana, uvedla izraelská televize.

Bogdanov izraelskému vyslanci řekl, že je povinností Izraele zabránit svým občanům v cestě do Umanu, který je pohřebištěm chasidského rabína Nachmana z Breslova, informoval Channel 12.

Začátkem tohoto měsíce vyzval izraelský premiér Jair Lapid Izraelce, aby se Umanu vyhnuli, a varoval před „životu ohrožujícím nebezpečím“ a ukrajinské velvyslanectví v Izraeli minulý týden vydalo podobné varování.

Uman byl terčem ruských raket již dříve.

Ve čtvrtek také Rusko kategoricky popřelo ukrajinské tvrzení, že plánuje vypálit rakety na navštěvující Židy v Umanu.

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, minulý týden pro izraelskou televizi uvedl, že Rusko tam může vypálit rakety, aby vyvolalo „globální šok“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Podoljakovo varování je „absurdní a samozřejmě falešná myšlenka“, ale dále uvedla, že „tuto výroky je třeba brát vážně, protože pocházejí od režimu v Kyjevě“.

 

„Není pochyb o tom, že (Ukrajinci) jsou dostatečně brutální, aby využili příležitosti a vytvořili další protiruskou provokaci,“ řekla veřejnoprávnímu kanálu.

Desetitisíce Izraelců tradičně cestují na Vysoké svátky do Umanu, aby se pomodlili u hrobu rabína Nachmana.

Podle Gilada Malacha, ředitele programu Ultra-Orthodox in Israel v thinktanku Israel Democracy Institute, by se letos navzdory varování před cestováním pokusilo vyrazit až 10 000 poutníků.

„Většina z nich, když existují omezení, chápe důvody, proč nejet, ať už je to COVID-19 nebo válka,“ řekl Malach agentuře AFP. „Ale pro zaryté chasidy je to jeden ze základních závazků, které mají,“ dodal s tím, že podle nich „byste měli udělat cokoli, abyste se tam dostali“.

 

„Čím více je to zakázané nebo těžké, tím více si vás jako následovníka cení, pokud se vám podaří překonat překážky a tento navštívit hrob,“ dodal.

16.09.2022 05:08 Daniel Žingor148Zdroj: World Israel News