Praha Jeruzalém

Náměstkyně amerického ministra pro blízkovýchodní záležitosti řekla novinářům, že jsou USA znepokojeny bezpečnostní koordinací mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

Autor: Nitsan Keidar 15. září 2022 5:37

Náměstkyně amerického ministra pro blízkovýchodní záležitosti Barbara Leafová ve středu vyjádřila znepokojení nad bezpečnostní situací v Judeji a Samaří.

„Jsme velmi znepokojeni bezpečnostní situací v Judeji a Izraeli. Znepokojuje to Izrael i Palestinskou samosprávu. Snažíme se zajistit, aby bezpečnostní koordinace mezi stranami pokračovala a aby byly učiněny další kroky k zachování a zlepšení bezpečnostní koordinace,“ řekla Leafová novinářům během tiskového brífinku.

Její komentáře následovaly po noční přestřelce mezi vojáky IDF a teroristy u Jeninu, při níž byl zabit major Bar Falah.

Již dříve ve středu vydal premiér Jair Lapid prohlášení po smrti Falaha a poznamenal, že jeden z teroristů byl členem bezpečnostních sil Palestinské samosprávy.

„Jménem vlády a celého státu Izrael skláníme hlavy po smrti majora Bar Falaha, izraelského hrdiny, zástupce velitele průzkumné jednotky brigády Nahal, který byl včera večer zabit při střetu s teroristy u přechodu Gilboa. Zahynul, když se spolu se svými vojáky hrdinně postavil teroristům a zneškodnil je. Vyjadřujeme soustrast jeho rodičům, partnerce, rodině a přátelům,“ řekl Lapid.

 

„Jeden ze zabitých teroristů byl příslušníkem zpravodajských sil Palestinské samosprávy. Tím se situace vyhrotila na další úroveň,“ dodal.

 

„Nebudeme váhat jednat na žádném místě, kde Palestinská samospráva neudržuje pořádek. IDF a ISA jsou připraveny na každý scénář, aby zabránily terorismu znovu se objevit. Jsou připraveny na všech frontách, společně s izraelskou policií na linii švu. Izrael se silou zaměří na každého, kdo se ho pokusí zasáhnout,“ uzavřel Lapid.

15.09.2022 05:29 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News