Praha Jeruzalém

Vůdce Hamásu Ismail Hanieyh údajně představí ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi své představy o nové „palestinské národní frontě proti sionistickému režimu“.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 11. září 2022

Šéf politbyra Hamásu v sobotu přistál v Moskvě na jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, oznámila teroristická skupina sídlící v Gaze ve svém prohlášení.

Ismail Haníja, vysoký představitel této teroristické skupiny, vede „vysoce postavenou delegaci“, jejímiž členy jsou zástupce šéfa Hamásu Sálih Arúrí a další členové jeho politického křídla, uvedl Hamás.

Londýnský list Asharq Al-Awsat uvedl, že Haníja představí ruským představitelům řadu nových myšlenek, včetně „podrobné diskuse o plánech Hamásu na vytvoření palestinské národní fronty proti agresivním činům sionistického režimu“.

Hamás má rovněž zájem dozvědět se, jak může Moskva pomoci „urychlit a pokročit“ v obnově pásma Gazy.

Taher Al-Nono, mediální poradce Hamásu, zdůraznil, že teroristická skupina byla pozvána ruskou vládou, a dodal, že návštěva přichází ve „velmi důležitém období na úrovni regionu i světa“.

Ačkoli Izrael zpočátku zaujímal neutrální postoj během ruské invaze na Ukrajinu, vztahy mezi Moskvou a Jeruzalémem se v posledních měsících zhoršily.

Moskva, která má faktickou kontrolu nad vzdušným prostorem Sýrie, signalizuje stále větší neochotu umožnit Izraeli provádět letecké údery na íránská aktiva v zemi a přikročila k ukončení činnosti Židovské agentury v Rusku.

Po srpnové operaci IDF proti Palestinskému islámskému džihádu vydalo Rusko prohlášení kritizující Izrael a premiéra Jaira Lapida.

Delegace Hamásu navštívily Moskvu již několikrát, naposledy v květnu. Krátce po této cestě náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov sdělil médiím, že Rusko by bylo ochotno sloužit jako prostředník mezi palestinskými teroristickými skupinami a Izraelem.

12.09.2022 05:07 Daniel Žingor426Zdroj: World Israel News

Klíčová slova