Praha Jeruzalém

Mount Gilboa je malebná hora, která nabízí mnoho skvělých turistických tras. Polovina hory je neúrodná v důsledku prokletí krále Davida (2. Samuelova 1,21).

Autor: Nosson Sulman, licencovaný průvodce, 26. srpna 2022

Dnes prozkoumáme neuvěřitelně unikátní horu, kterou málokdo z neobyvatel Izraele navštíví (nebo si jí dokonce všimne), pokud není s průvodcem. Tato hora, která se nachází mezi dvěma hlubokými údolími (nedaleký Bejt Šean je 120 metrů pod úrovní moře), se dramaticky tyčí nad okolím do maximální výšky 650 metrů nad mořem a poskytuje turistům jedinečný panoramatický výhled na velkou část Izraele a Jordánska.

Hora se pyšní jedněmi z nejzajímavějších turistických tras a míst pro piknik v zemi! Extrémní sporty, jako je jízda na horském kole a paragliding z vrcholu, jsou stále populárnější.

Všechny tyto jedinečné vlastnosti jsou sice dostatečným důvodem k návštěvě této úchvatné hory, ale to, co dělá toto místo skutečně výjimečným, jsou neuvěřitelné biblické události, které se zde odehrály. Před necelými 800 lety se zde navíc odehrála pravděpodobně nejvýznamnější bitva světových dějin!

Gilboa se nachází mezi dvěma úrodnými biblickými údolími, Jezreelským údolím na severu a údolím Bejt-Šeán na východě. To bylo (a dodnes je) košem chleba Izraele. Proč je tato oblast tak úrodná? Kombinace častého slunečního svitu (jedná se o jednu z nejteplejších oblastí Izraele, v roce 1943 byla ve městě v údolí Bejt Šean zaznamenána teplota 53,9°C). Oblast se také nachází pod hladinou moře a na úpatí nedalekých hor, jako je Gilboa, vyvěrají hojné prameny. Ačkoli se Izrael v minulosti potýkal s nedostatkem vody, tato oblast je výjimkou.

 

Jeden pramen vyvěrající z Gilboy (Ein Harod) je také místem jednoho z nejzajímavějších příběhů zaznamenaných v Bibli! V době soudců Midjánci a Amálekovci sedm let utlačovali židovský národ a značně ho ožebračovali.

Lidé volali k Bohu o záchranu a Bůh odpověděl tím, že ke Gedeonovi, který žil na hoře Gileád, poslal anděla s žádostí, aby se ujal vedení a vedl svůj lid. Gedeon byl překvapen, že byl vybrán, protože ačkoli byl fyzicky silný a zbožný, byl neznámý a nejmladší dítě z nejchudší rodiny svého kmene Manases (viz Soudců 6,15). Když Gedeon požádal o znamení, Bůh mu řekl, aby na oltáři přinesl oběť, kterou pak stráví oheň z nebe. To naznačovalo, že byl pro tento úkol skutečně vyvolen!

Gedeon shromáždil k prameni 22 000 bojovníků, ale Bůh řekl, že je jich příliš mnoho a že by měl některé poslat domů. Proč by Bůh Gedeonovi říkal, aby své síly zkrátil, když se intuitivně měl stát pravý opak? Protože Bůh chtěl, aby se jeho lid nespoléhal na vlastní síly, ale aby se spoléhal pouze na něj. Když mu zbylo jen 10 000 vojáků, Bůh mu znovu řekl, že je to příliš mnoho.

Bůh pak Gedeona požádal, aby přivedl své vojáky k prameni Ein-Harod, kde provede zkoušku vody. Kdo se ohne na kolena, aby se napil, bude poslán domů (podle židovských pramenů to bylo proto, že ti, kdo poklekli, tak učinili proto, že byli zvyklí klanět se modlám. Protože toto vítězství mělo být získáno zázrakem, byla vyžadována vysoká úroveň duchovnosti).

Po zkoušce jich zůstalo jen 300. Porazili spojenou mohutnou sílu Midjánců a Amálekovců, čímž židovskému lidu přinesli 40 let míru.

Gilboa je známá především jako bojiště mezi králem Saulem a Filištínskými. V bitvě byli Saul a jeho synové zabiti, což znamenalo, že králem se stal David. Místo aby se radoval ze svého štěstí, okamžitě roztrhl své roucho (židovský smuteční zvyk) a oplakával smrt Saula a jeho syna Jonatána (který byl nejlepším přítelem krále Davida). Rozrušen tím, co se stalo, David proklel horu slovy: „Ó hory Gilboe – ať na vás nepadá ani rosa, ani déšť, ani pole štědrosti (2 Samuelova 1,21).“

Podle židovských pramenů David říkal, že i kdyby hora vyprodukovala nějakou vegetaci, nikdy by se neměla stát dostatečně jedlou, aby se dala sklízet. Skutečně, dodnes je hora převážně neúrodná, s výjimkou nejedlých stromů vysázených Židovským národním fondem na jedné straně hory (druhá strana je dramaticky prázdná) spolu s krásnými květinami, které pocházejí z nedalekých starých arabských hřbitovů (v průběhu staletí se semena květin přirozeně dostala na horu a vyklíčila).

A to i přesto, že hora leží mezi nejúrodnějšími částmi Izraele. Kvůli kletbě krále Davida je hora ostrovem neplodnosti (i když stále neuvěřitelně krásným) uprostřed hojnosti!

O mnoho tisíciletí později (asi v roce 1260 n. l.) se zde odehrála pravděpodobně nejdůležitější a nejdůslednější bitva ve světových dějinách: bitva u Ein Jalutu. V té době byla Mongolská říše největším souvislým územím, jaké kdy svět viděl (tento rekord vlastně nebyl nikdy překonán)!

Mongolové nikdy neprohráli žádnou významnou bitvu. Když dobyli Sýrii, vyslali k muslimským vládcům Egypta (který ovládal Izrael) posly s požadavkem na kapitulaci. Vládci v Káhiře nejenže odmítli kapitulovat, ale také vyhlásili válku tím, že posly zabili (jejich hlavy vystavili všem na odiv). Rozzuření Mongolové poté vtrhli do Izraele (na cestě do Egypta), aby toto „nestoudné“ království zničili.

Obě království se střetla na bitevním poli u hory Gilboa a poprvé v historii byli Mongolové poraženi do té míry, že se Egypt a Izrael navždy ocitly mimo jejich dosah (i když stále mocní Mongolové pokračovali v rychlé expanzi dalšími směry).

Turisté v Izraeli nebudou návštěvou hory Gilboa zklamáni. Oblast má co nabídnout, včetně nádherných výhledů, pastýřského klidu, neuvěřitelné turistiky, biblické historie a starověkých pozůstatků! Při své příští cestě do Izraele vřele doporučuji biblickou horu Gilboa zařadit do svého itineráře!

04.09.2022 05:37 Daniel Žingor206Zdroj: United with Israel