Praha Jeruzalém

Rusko zaznamenalo na Ukrajině „mnoho závad“ u dronů íránské výroby.

Od: JNS.org, 31. srpna 2022

Rusko zaznamenalo „mnoho poruch“ dronů zakoupených od Íránu pro bojové použití na Ukrajině, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na zdroj z americké administrativy.

Představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, údajně sdílel americké hodnocení, podle něhož Rusko začátkem srpna získalo íránské bezpilotní letouny (UAV) řady Mohajer-6 a Shahed.

Podle tohoto představitele Rusko pravděpodobně plánuje nákup dalších stovek takových bezpilotních letounů.

„Odhadujeme, že Rusko hodlá tyto íránské bezpilotní letouny, které mohou provádět útoky ze vzduchu na zem, elektronický boj a zaměřování, používat na bojišti na Ukrajině,“ uváděl tento představitel.

V červenci informoval americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan novináře, že Spojené státy disponují zpravodajskými informacemi, které naznačují, že Írán je připraven dodat Rusku stovky bezpilotních letounů.

„Naše informace naznačují, že íránská vláda se připravuje poskytnout Rusku až několik stovek bezpilotních letounů, včetně bezpilotních letounů schopných nést zbraně, a to ve zrychleném termínu,“ uvedl tehdy Sullivan.

Bidenova administrativa tento měsíc zveřejnila satelitní fotografie, na nichž jsou zachyceni ruští představitelé, kteří 8. června a 5. července navštívili letiště Kašan, aby zkontrolovali íránské bezpilotní letouny.

01.09.2022 05:22 Daniel Žingor225Zdroj: United with Israel

Klíčová slova